Katonai akadálypálya is volt a Ranolder napon

2019. május 18. (szombat)

A Feltámadás Cserkészcsapat és a Magyar Honvédség is színes feladatokkal készült a Ranolder napra. Az iskola diákjainak az intézmény udvarán és a Helikon strandon kellett akadálypályákat teljesíteniük. Az iskola névadójának tiszteletére szervezett ünnepség részeként az intézmény új parkolóját is felavatták.
Egy katonai járművet is szemügyre vehettek a Ranolder iskola diákjai. A Helikon strandon az autótolást is kipróbálhatták a tanulók a Magyar Honvédségnek köszönhetően. A Ranolder napon már hagyomány, hogy a gyerekeknek különböző feladatokkal kell megbirkózniuk. A fiatalok számára nagy élmény volt a felállított akadálypálya is.

„Most először katonák tartanak nekünk színes és érdekes programokat. Ezekhez tartozik például egy nagyon jó akadálypálya, ahol botgránátot is dobhattunk – persze nem igazit – , és egy hordágyas betegvonszoláson is részt vettünk.” – mondta Varga Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákja.

A gyerekek nagy lelkesedéssel teljesítették az akadálypályát, amely a katonai kiképzést imitálta. A fiúk és a lányok egyaránt kiválóan oldották meg a feladatokat. A fiatalok fegyverekkel is ismerkedhettek. Az elméleti oktatás után a lőfegyverek összerakását is kipróbálhatták. A programnak a szórakoztatás mellett gyakorlati célja is volt.

„Elmondjuk azt, hogy hogyan lehetnek ők katonák, milyen tanulmányi eredményt kell elérni, milyen fizikai képességekkel kell rendelkezni annak, aki szeretné a katonai pályát választani. Nyilván megbeszélgetjük velük azokat a fontos dolgokat, hogy mit kell nekik elérni ezeken a területeken.” – tájékoztatott Ferge László, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője.

A Ranolder iskola udvarán a Feltámadás Cserkészcsapat szórakoztatta feladatokkal az alsó tagozatosokat. A gyerekeknek az egyensúlyérzéküket is bizonyítaniuk kellett, evőkanálon vittek végig egy tojást az akadálypályán. A programot minden évben Ranolder püspök születésének évfordulóján szervezik meg, így tisztelegnek az intézmény névadója előtt. Az ünnepségen az iskola új parkolóját is átadták.

„Régóta eléggé rossz állapotban volt, illetve esztétikailag sem volt megfelelő. Az ősszel a szülők segítségével már újraültettük a növényzetnek egy részét, és a részben megsérült meg nem is igazán megfelelő, műszakilag nem megfelelő burkolatot most kicseréltük, és egy egységes koncepció alapján széppé tettük.” – emelte ki Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Az újonnan felavatott parkolóban így kényelmesebben elférnek az autók, és látványban is illeszkedik a nemrég felújított épülethez.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6038-katonai-akadalypalya-is-volt-a-ranolder-napon?fbclid=IwAR2juxxmHyzXTMxV4uGs6AuPI3ZTOY_1D6mJDPb8myKyKnBpbB9IBc7EQo4