Kecsegtető évadnyitó

2018. május 2. (szerda)

Keszthely az elmúlt években rengeteget fejlődött és ez a folyamat nem áll meg – hangzott el mai évadnyitón. A Balaton-parti ünnepségen a város polgármestere elmondta, hogy az elkövetkező években körülbelül 4,5 milliárd forint jut Keszthelyen a fejlesztésekre. 2020-ra pedig elkészülhet a part menti szállodák felújítása, mely jelentősen növelheti az amúgy is fejlődő vendégéjszaka-számot.

A koncertek és családi programok mellett Keszthelyen térzenével és mazsorettekkel is ünnepelték a szezon indulását. A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar és a Pelso Mazsorett Csoport szórakoztatta a népes közönséget. Ezt követően felvonták a lobogókat a rózsalugas melletti téren. Beszédében a város polgármestere kiemelte, az itt élőknek nagyon sokat jelent az a szó, hogy Balaton. Mint elmondta, az ittenieknek korábban a halászat, a nádaratás, a jég kitermelése jelentette a megélhetést. Ma pedig a turisztika a legfőbb, ami a Balaton-partot, a Balatont jellemzi. Településeinek egyik legjelentősebb bevételi forrását teremti meg a turisztika – emelte ki Ruzsics Ferenc.

Kifejtette: Keszthely az elmúlt években rengeteget fejlődött és ez a folyamat nem áll meg. A polgármester szerint fontos, hogy a Balaton ökológiai állapotának megóvásával történjenek a fejlesztések a térségben.

„Az előttünk levő pár évben körülbelül 4,5 milliárd forintot költhetünk el arra, hogy még szebbé, még élhetőbbé tegyük Keszthely városát. Mind az itt lakók örömére, mind az ide látogatók, turisták megelégedésére. Sokat fejlődtünk a vendégéjszakák számában is. 2016-ból van egy adat, ami 166 ezer vendégéjszaka regisztrációjáról szól. 2017-ben ez a szám több mint 220 ezer, azaz több mint egy harmadával nagyobbodott a vendégéjszaka-számunk és ez egy előremutató adat” – hangzott el a Balaton-parton.

Ruzsics Ferenc továbbá elmondta, hogy várhatóan 2020-ra elkészül a Helikon és a Via hotel felújítása. Előbbi négy, míg utóbbi ötcsillagos szállodaként fog üzemelni. A beszédet követően az ünneplők elindultak a móló irányába. A tó legrégebbi üzemben lévő hajójával – a 127 éves Helkával – futottak ki a magyar tengerre. A nyarat idéző időben számos vitorlás szelte a hullámokat és kísérte az évadnyitó hajót. Az itt élőknek nagyon sokat jelent a Balaton.

„Maga a Balaton az minden, a magyaroknak, meg Keszthelynek a legfőbb dolga, a lehető legjobb dolog, a víz mellett élésnél én jobbat nem tudok elképzelni egyébként. Ez nagyon fontos dolog a keszthelyiek számára” – nyilatkozta a gyermekeivel hajóra szálló Ambrus Ádám.

A tó megkoszorúzásával nyitották meg hivatalosan az évadot és egyúttal így fejezték ki a Balaton meghatározó szerepét. A magyar tengeren Húsvétkor indult el a személyhajózás. Nyáron összesen 18 kikötőből indulnak a különböző járatok.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8737/kecsegteto-evadnyito-/