Kedves Hazámfiai mozdulni kell – bemutatták Kurucz György legújabb könyvét

2020. szeptember 15. (kedd)

Ma is aktuális kérdések találhatóak meg Kurucz György legújabb könyvében – hangzott el a kötet vasárnapi bemutatóján. A Kedves Hazámfiai, mozdulni kell című írás két 19. századi Georgikonon tanító szakember utazását és tanulmányait mutatja be. Nagy István agárminiszter a könyv kapcsán úgy fogalmazott, jobbkor nem is jelenhetett volna meg.

Gróf Festetics László 1820-ban két fiatal tanárt, Gerics Pál orvos, állatorvost és Lehrmann József kertész és borászati szakembert küldött nyugat-európai tanulmányútra. A két szakember jelentései, levelei és naplóbejegyzései nyomán írta meg művét Kurucz György. A kötetet a hétvégén mutatták be hivatalosan a Helikon Kastélymúzeumban.

Nagy István agrárminiszter elmondta, a Festeticsek felismerték, hogy a modern gazdálkodás fenntartásához az oktatásba kell a legtöbb forrást fektetni. Ezért alapították a Georgikont. A miniszter úgy fogalmazott, a legszerencsésebb pillanatban jelent meg a könyv, mivel rávilágítja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos szerepe van a tudásnak az agráriumban.

„Az akkor felmerülő kétszáz évvel ezelőtti kérdésekre a válasz ma is az, hogy a tudományt kell erősíteni. A tudománnyal lehet megtalálni azokat a válaszokat és megoldásokat, amelyeket a kor éppen fölvet. Az egyetem átalakítása is nyilván ezzel van összefüggésbe. Hiszen azt látjuk, hogy a 21. század agráriumában is modern válaszokat kell találni. És ezek a válaszok a tudomány területén vannak. Szeretnénk egyesíteni, erősíteni mindazt az ismeretet, mindazt a tudást, ami jelen van.”

Ma is aktualitása van a könyv üzenetének, fogalmazott méltatásában Szakály Sándor, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke. Hozzátette, a múlt ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy építsük a jövőt. A 19. századi szakemberek arra jöttek rá, hogy a külföldi ismereteket itthon kell kamatoztatni. Ezt ma is szem előtt kell tartani.

„Legyünk őszinték, ha azt szeretnénk, hogy valamiben jobbak legyünk és előre lépjünk, akkor oda kell menni tanulni, ahol már nálunk jobbak vannak és ezt a tudást haza kell hozni. Tehát nem azt jelenti, hogy elmegyek és ott maradok, hanem az ott megszerzett tudással hazajövök és itt adom tovább. Mert akkor van rá lehetőség, hogy fejlődjön egy ország és az teljesen mindegy, hogy a 17-18-19. vagy 21. században történt meg vagy történik, de azt hiszem erre kellene utalni.”

A Kedves Hazámfiai mozdulni kell című kötetének anyagát több évtized alatt gyűjtötte Kurucz György, több nyugat-európai városban is megfordult. Az írással másfél év alatt készült el. Nem ez volt az első könyve a Festeticsek életét illetően, így nem volt meglepő, hogy ismét a keszthelyi kötődésű grófok kapcsán választott témát.

„Ha az ember talál egy ilyen komplex forrásanyagot, ahol Nyugat-Európa szinte valamennyi fontos helyszíne, érdekes embere megjelenik, az ember óhatatlanul belefeledkezik és úgy érzi, hogy ezt pontosan azért, mert a Festetics család rendkívül komoly szerepet töltött be a 18-19. század fordulóján a magyar tudomány és nemzeti identitás formálásának alakításában, ezért ez szinte vonzott.”

A kötet a Tudományos tudásáramlás mintázatai Magyarországon 1770-1830 című projekt keretében valósult meg.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7405-kedves-hazamfiai-mozdulni-kell-bemutattak-kurucz-gyorgy-legujabb-konyvet