Kékhullám Zászló díjátadó – Keszthelyen mindhárom strand kiváló

2011. június 22. (szerda)

Évek óta a Balaton fővárosának mindhárom strandja elnyeri a Kékhullám Zászló minősítést, mellyel a kiváló fürdőhelyeket díjazza a Balatoni Szövetség, több más civil szervezettel közösen. Ruzsics Ferenc polgármester ma a Városi strandon adta át a zászlókat Végh Szilárdnak, a keszthelyi fürdőhelyeket üzemeltető VÜZ Nonprofit Kft ügyvezetőjének.

Hetedik alkalommal került sor a fürdőhelyek minősítésére, melynek követelményrendszere a nemzetközi Kékzászló mozgalom szempontjain alapszik. A kiváló környezeti színvonalat tanúsító zászlót és oklevelet dr. Lázár János, a Balatoni Szövetség főtitkára, Basa István, a Balatoni Fürdőegyesületek Szövetségének elnöke és Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért Egyesület elnökségi tagja adta át a megjelent polgármestereknek, strandvezetőknek pénteken Balatonfüreden.

Kezdetben csak balatoni helyszínek pályázhattak, három éve azonban már az ország nagy tavainak strandjai és kikötői is. A mostani megmérettetésen 29 balatoni, 1 Fertő- és 1 Velencei-tavi strand, valamint 5 kikötő nyerte el a címet. A minősítők a keszthelyi, füredi és alsóörsi strandoknál tapasztaltak jelentősebb fejlesztést; Keszthelyen például felújították a kabinokat, modernizálták az információs részleget.

A fürdőhelyek minősítése egyfajta garancia a látogatók számára: aki a versenyben részt vevő strandra vagy kikötőbe megy, biztos lehet abban, hogy jó minőségű vízben fog fürdeni, tiszta, rendezett és biztonságos körülményeket talál és igényes szolgáltatásokat tud igénybe venni. Az elbírálás során vizsgálják többek között a strandok vízének és a partszakasznak a tisztaságát, az infrastrukturális és higiéniai feltételeket, az akadálymentes megközelítés lehetőségét, a vízi mentők és az orvosi ügyelet működését, a hulladékgyűjtést, továbbá a szolgáltatások mennyiségét és minőségét.

A tavalyi évhez hasonlóan a Balatoni Szövetség idén is kormányzati segítség nélkül bonyolította le a versenyt.

Az idei szezonban sem a belépőjegyek, sem a bérletek ára nem emelkedik a keszthelyi strandokon, és az eddig ingyenes szolgáltatások is változatlanul megmaradnak: sem az óriáscsúszdák, sem a műanyag napágyak használatáért nem kell fizetni, és a Városi strand vendégei részére a melegített vizű medence is térítésmentesen áll rendelkezésre. Hogy még színesebb szolgáltatásokat kínáljon látogatóinak a Libás strand, az idei évtől trambulin és zorb (felfújható óriásgömb) is várja a vállalkozó kedvű strandolókat. A keszthelyi lakosok idén is ingyenesen használhatják a Helikon strandot, és kedvezményes bérletet válthatnak a többire.