Kékhullám Zászló díjátadó – Keszthelyen mindhárom strand kiváló

2010. augusztus 6. (péntek)

Évek óta a Balaton fővárosának mindhárom strandja elnyeri a Kékhullám Zászló minősítést. Idén Keszthelyen zajlott a díjátadó ünnepség, amelyen a versenyt kiíró Balatoni Szövetség ügyvezető elnöke, dr. Hatvani Miklós, és Ruzsics Ferenc alelnök, a házigazda város polgármestere köszöntötte a települések képviselőit.

Hatodik alkalommal került sor a fürdőhelyek minősítésére, melynek követelményrendszere a nemzetközi Kékzászló mozgalom szempontjain alapszik. A mostani megmérettetésen 32 strand és 5 kikötő versengett. Kezdetben csak balatoni helyszínek pályázhattak, három éve azonban már az ország nagy tavainak strandjai és kikötői is. Tiszta-tavi helyszínek azonban idén nem neveztek, mivel a tavaszi időjárás olyan mértékű károkat okozott, hogy az üzemeltetők reménytelennek ítélték a helyzetet.

A fürdőhelyek minősítése egyfajta garancia a látogatók számára: aki a versenyben részt vevő strandra vagy kikötőbe megy, biztos lehet abban, hogy jó minőségű vízben fog fürdeni, tiszta, rendezett és biztonságos körülményeket talál és igényes szolgáltatásokat tud igénybe venni.

Az elbírálás során vizsgálják többek között a strandok vízének és a partszakasznak a tisztaságát, az infrastrukturális és higiéniai feltételeket, az akadálymentes megközelítés lehetőségét, a vízi mentők és az orvosi ügyelet működését, a hulladékgyűjtést, továbbá a szolgáltatások mennyiségét és minőségét. A bírálóbizottság tagjai azt tapasztalták a bejárások során, hogy sok helyen – részben talán az évek óta zajló versengés hatására – jelentős fejlesztések történtek.

Idén először a Balatoni Szövetség egyedül bonyolította le a versenyt, az eddigi partner, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium részvétele nélkül. Ez az oka annak, hogy a győztes helyszínek a megszokott zászló helyett oklevelet kaptak az eredményről. Az illetékes minisztérium nem zárkózott el a program jövőbeni támogatásától, ebben az évben csupán szervezeti átalakítások miatt nem volt mód a közreműködésre.