Kékhullám Zászló Keszthely mindhárom strandjának

2009. június 22. (hétfő)

Évek óta a Balaton fővárosának mindhárom strandja elnyeri a Kékhullám Zászló címet; ez idén is így történt. Ötödik alkalommal osztották ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Balatoni Szövetség strandminősítő rendszerének díjait, melyen Keszthely ismét kiváló eredményt ért el.

A strandok közötti versengésben ez az elismerés egyre nagyobb rangot jelent, hiszen a bírálat során már az európai szabadvizű fürdőhelyek minősítési kritériumait is figyelembe veszik. A Kékhullám Zászló vonzerőt jelent, mivel a külföldi turisták is jól ismerik, sőt elismerik ezt a jelzést.

Tavaly óta nem csupán a Balatonra korlátozódik a megmérettetés: a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon is mintastrandokat választottak a szakemberek és kikötők is versenghettek a címért. A fürdőhelyeket a zöldtárca megbízásából és finanszírozásával a Balatoni Szövetség minősítette az ÁNTSZ, valamint civil és szakmai szervezetek bevonásával. Az elbírálás során vizsgálták a strandok vizének és a partszakasznak a tisztaságát, az infrastrukturális és higiéniai feltételeket, és kiemelten figyeltek a biztonságra, valamint a gyerekeknek nyújtott szolgáltatásokra is. További szempont volt az elbírálásnál az akadálymentesített megközelíthetőség, a vízi mentők és az orvosi ügyelet működése, a sportolási és szórakozási lehetőségek, a hulladékgyűjtés, továbbá a zuhanyzók és illemhelyek száma és minősége.

Keszthely fürdőhelyei minden évben jól szerepelnek a megmérettetésen. A Balatonfüreden megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen Ruzsics Ferenc polgármester vette át a zászlókat, amelyek kikerülnek majd méltó helyükre, a keszthelyi strandokra.

(fotó: Keszthelyi Városüzemeltető Kft. www.khvuz.hu)