Képzőművészeti kiállítással ünnepelték a Vadászati Kultúrát

2022. október 19. (szerda)

Solymászbemutatóval és képzőművészeti kiállítással ünnepelték a Vadászati Kultúrát Keszthelyen, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részvételével. A „Vadászalkotók – alkotó Vadászok” című pályázaton résztvevőit díjazták, valamint kitüntetéseket is adtak át.

Az ünnepélyes megnyitón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a vadászati kultúra történetéről is beszélt. „Vadászati kultúránk az Ázsiából hozott örökségünkre épül, de a Közép-Európában Bajorország, Ausztria, Csehország, Szlovákia összességében egy olyan kultúrának vagyunk az örökösei, ami tényleg azt gondolom minden túlzás nélkül, hogy a legkifinomultabb és a legmagasabb rendű vadászati kultúra. Nekünk magyaroknak ehhez jön még az a különleges örökségünk, amit Ázsiából hoztunk.”

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke a magyar vadászélet fenntarthatóságának fontosságát hangsúlyozta. „A Vadászati Kultúra Napja alkalmából kitüntetik azokat a vadász alkotókat, akik az idei évben maradandót alkottak. Örömmel adunk ennek mindig helyszínt. Örömmel várjuk vissza a vadászati kulturális egyesületet. Úgy gondolom, hogy az ő kulturális missziójuk nagyon fontos, nagyon fontos, hogy a vadászat kulturális illetve társadalmi elismertsége minél nagyobb legyen. ”

Az ünnepségen átadták a Vadászati Kulturális Egyesület kitüntetéseit, valamint a képzőművészeti pályázat díjait. Békési Evelin vadgazda mérnök a vadászati kultúra hagyományának ápolásáért és a rendezvényeken való részvételért vehetett át elismerést. Mint elmondta, büszkeséggel töltötte el a kapott kitüntetés. „Nagyon sokat dolgozok azért, hogy nem csak mi vadászok, hanem a nem vadászó közönségnek is bemutassuk azt, hogy miről ez. Ugyebár gyerekkel nagyon sokat foglalkozok, illetve a hagyományokat ápolom. Jómagam is vadászom gyerekkorom óta, szeretném átadni mindenkinek ezt az érzést, ami bennünk van, hiszen a vadgazdálkodás az nem csak a lövésről szól, mint ahogyan azt nagyon sokan gondolják, hanem ez egy nagyon tág fogalom. A lövés az csak egy mozzanat, egy pillanat, amit nem mindeki tud átérezni úgy, mint az aki, egész életében a vadállományért dolgozik.”

A vadászoknak dicső múltja és nagyszerű jelen van, de sok a tennivaló még. A természet kincseivel bánni nagy felelősség, mondta Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke. „A vadászati kultúra Magyarországon egy kicsi lépéssel, egy pici lépéssel úgy gondolom, hogy azért haladt és fejlődünk. A fejlődés természetesen hagyománymegőrzés alapú és mindenféleképpen úgy kell ezt ápolnunk és gondoznunk, hogy a jövendő nemzedéknek is ebből maradandó alkotása lehessen.”

A „Vadászalkotók – alkotó vadászok” című képzőművészeti pályázatra huszonnégy művész adott be pályaművet. Az eddig tárlatok az egyesület új arculatát is tükrözik.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9653-kepzomuveszeti-kiallitassal-unnepeltek-a-vadaszati-kulturat