Kerékpáros fejlesztések a Nyugat-Balatonnál

2023. január 18. (szerda)

2023-ban fellendülhet a bringás turizmus a Balatonnál. Keszthely térségében is több fejlesztés van folyamatban: pihenők, szervízoszlopok épülnek és tavasszal átadják az Energia téren a kerékpáros központot. A bringások jelentősen hozzájárulhatnak a vendégforgalom növeléséhez, hiszen mentesítik a túlterhelt nyári szezont.

Vonyarcvashegyen nagy hangsúlyt fektetnek a kerékpáros turistákra. A nagyközség központjába most egy szervízoszlopot telepítettek. A nap 24 órájában elvégezhető itt a járművek javítása. A csónakkikötő és a bringaút mellett most épült fel ez a kerékpáros pihenő. A szezonra még több helyen információs táblákat telepítenek.

„A sport terén kiemeltük a kerékpáros turizmust és  az erdei turizmust. Ezek népszerűsítéséhez próbálunk fejlesztéseket generálni, így korábban a Keszthelyi-hegységnek a kitáblázásával foglalkoztunk, most a kerékpárút mellett valósultak meg ezek a fejlesztések” – nyilatkozta Horváth Tamás, a Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület titkára.

Vonyarcvashegyen korábban kerékpáros Festetics-körutat jelöltek ki, de járműveket is vásároltak. A Turisztikai Egyesületnek már 50 kölcsönözhető kerékpárja van, köztük e-bikeok is.A Szendrey-emlékszobánál is épült egy pihenő. A Magyar Kerékpáros Szövetség pályázatával az egész Balatonnál fejlesztik a kerékpáros turizmust. A Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda a felelős a térségi beruházások tervezéséért és megvalósításáért.

Tar László, a Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda ügyvezetője: „Gyakorlatilag kitáblázásra került itt a Nyugat-balatoni részen körülbelül 250 kilométernyi kerékpáros útvonal – nem mind kerékpárutak, csak útvonalak. A másik fontos fejlesztés, hogy Keszthelyen is lesz egy kerékpáros központ – a Balatonon egyébként három – amely gyakorlatilag a nyugat-balatoni kerékpáros turizmusnak lesz a szervezője és lebonyolítója is, illetőleg ide futnak be a legfontosabb nyugat-dunántúli kerékpáros útvonalak is.”

Biciklizés szempontjából az egyik legideálisabb területe Magyarországnak a Balaton. Nyáron elkészült a Budapest-Balaton kerékpárút. A tavat körülölelő 210 kilométeres Balatoni Bringakör mellett számos hazai és nemzetközi kerékpáros nyomvonal csomópontja Keszthely. A Fertőd-Keszthely útvonal révén Bécs is elérhető, az EuroVelo 14-es a Bodeni tóval és Debrecen közt teremt összeköttetést, de a Duna menti EuroVelo 6-os túraút elérhető a Balaton nyugati csücskéből.   Az idegenforgalom szempontjából azért fontosak a kerékpáros vendégek, mert a nyári szezon előtt és után, jellemzően április, május és szeptember, október idején generálnak vendégforgalmat.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9968-kerekparos-fejlesztesek-a-nyugatbalatonnal

Képek