Kerékpáros központ létesült Keszthelyen

2023. április 4. (kedd)
Megnyílt a BalatonBike 365 port Keszthelyen. Az Energia téren szaküzlettel, szervizponttal és túraajánlatokkal várják a kerékpározókat. Az aktív turizmus egyre népszerűbb a Balatonnál, az elmúlt években pedig számos fejlesztés valósult meg a biciklisek nagy örömére. Az új létesítmény megnyitása egy újabb mérföldkő.

Csaknem százan gyülekeztek a BalatonBike 365 port megnyitóján. Az ünnepélyes alkalomból kerékpáros túrát szerveztek, ezzel is bizonyítva, hogy biciklizni nem csak a nyári időszakban érdemes. Az új létesítmény a helyi kerékpárosokat és az ide érkező turistákat is kiszolgálja.

„Nagyon örülök neki, hogy végre megnyitott a BalatonBike365 port itt Keszthelyen. Én a hosszabbik túrára, a sportosabb túrára neveztem be. Nekem van személyes érintettségem is, hiszen a BalatonBike365 programban nem csupán portokat építettünk, hanem rengeteg utat jelöltünk ki.” – mondta egy résztvevő Ferencsin Imre.

Az elmúlt években egyre népszerűbb lett a Balaton környékén a kerékpározás. Nem csak a Balatoni Bringakör ad lehetőséget az aktív kikapcsolódásra. Számos más olyan útvonal van, amit az elmúlt időszakban felújítottak és bekapcsoltak a balatoni bicikliútba.

„Keszthely eddig is tulajdonképpen a kerékpár turizmus egyik központja volt. Ha egészen pontos akarok lenni, akkor Keszthely és térsége. Nyilván, aki turistaként jön el, az nagyobb távolságokban is gondolkodik. Innen el lehet jutni a környező településekre, a Kis-Balatonra, Hévízre, és a Balatonra bárhová, Badacsonyra, tehát egy nagyon jó helyen van.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A kerékpárutak felújítása nem csak a burkolatok rekonstrukciójával járt. Számos helyen elvégezték a kitáblázásokat és pihenőpontokat alakítottak ki. A BalatonBike 365 projekt célja, hogy népszerűsítse a kerékpározást, és felhívja a figyelmet arra, biciklire pattanni az év bármelyik időszakában érdemes.

„A kerékpározás minden szempontból fontos. Akár a napi munkába járás, napi ingázás szempontjából, napi közlekedés szempontjából, de a mi térségünkben leginkább a turisztikai vonzereje miatt nagyon jelentős. Ami miatt nagyon örülünk, a projekt elnevezése is, hogy 365, kitágítjuk azt a körülbelül 3-4 hónapot, amikor nagyon intenzíven használják például a Balatoni Bringakört is.” – tette hozzá Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

A fejlesztések azt célozzák, hogy ne csak a turistákat, hanem a versenyszerűen kerékpározókat is ki tudják szolgálni a Balaton körül. A BalatonBike 365 projekt keretében Balatonfüreden és Balatonföldváron is nyílt hasonló kerékpáros központ, ahol széleskörű szolgáltatásokat vehetnek igénybe az érdeklődők.

„1000 kilométer hosszú, egybefüggő, bejárható kerékpáros úthálózaton három csomópontot alakítottunk ki: Balatonfüreden, Balatonföldváron és most harmadikként Keszthelyen adjuk ezt át a nagyközönségnek. Ezek részben kerékpárkölcsönzők, részben szervizek, részben pedig szervezett túrákat, csomagszállítást, személyszállítást, a kerékpározáshoz szükséges kiegészítőket forgalmazó üzletek.” – tájékoztatott Priczinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

A túrázók csoportokban, felvezetőkkel vágtak neki a 40 és 57 kilométeres távoknak. A jövőben lesz lehetőség még hasonló programokhoz csatlakozni, ezekről a BalatonBike365 weboldalán és mobilapplikációjában lehet tájékozódni.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10213-kerekparos-kozpont-letesult-keszthelyen

Képek