Keresett a keszthelyi szaloncukor

2011. november 30. (szerda)

Bár a szaloncukrok csak néhány hét múlva kapnak főszerepet, gyártásuk szezonja nyár vége és az ősz. Ezekben a napokban már végéhez közeledik a finomságok készítése. Annak ellenére, hogy a szaloncukor hungarikum, egyre inkább keresett a környező országokban is, jobbára a magyarlakta területeken.

Hazánkban évente körülbelül négyezer tonna szaloncukrot értékesítenek, ennek jelentős része Keszthelyen készül. A Coco House Kft. évente körülbelül 200 tonna szaloncukrot gyárt és értékesít.

Az édesipari gyárban már a végéhez közeledik a szaloncukor gyártása, hiszen ennek fő időszak a nyár. Augusztus elején kezdték meg a termelést, a különféle ízesítésű karácsonyi desszertek már a boltok polcain vannak.

Bár a szaloncukor jellemzően hazánkban ismert és terjedt el, az elmúlt években már egyre nagyobb a kereslet a keszthelyi szaloncukor iránt szomszédos országokban is – igaz, főként a magyarlakta területeken.
Akár külföldön, akár belföldön vásárolják ezt a hagyományos magyar édesipari terméket az emberek, a vásárlói igények változnak. Bár a zselés szaloncukor továbbra is az egyik legközkedveltebb fajta, a réges-régi konzumszaloncukor is keresett, akárcsak az új ízek.

(forrás: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)