Kerítésfestésre várták az önkénteseket

2024. március 5. (kedd)

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusának kezelésében álló területen található Szendrey Júlia szülőháza. A felújított épület kiállítóhely, egyre több látogatóval. Minden évben végeznek kisebb felújítást az épületen és környékén. Az idén a kerítés festésére vártak önkénteseket, barátokat.

Emléktábla és emlékszobor is hirdeti a Szendrey majorban a költőóriás, Petőfi Sándor feleségének szülőházát. Petőfi múzsája, Szendrey Júlia emlékét kiállítás őrzi 2009 óta. Ma már emlékház, amit egyre többen látogatnak. A szépen rendbe hozott egykori uradalmi cselédház épülete, a kiállítótermek mutatják, hogy méltón őrzik Szendrey Júlia emlékét. Az udvart is gondozzák. Ebben az évben a kerítés festésére várták az önkénteseket.

„Édesanyámmal érkeztem és az unokaöcsémmel. Ő a nővéremnek a kisfia, most harmadik osztályos. Mind nagy Petőfi rajongók vagyunk. Szeretnénk átadni Olivérnek is ezt a szeretetet. Szeretnénk, ha ős, már ilyen kis korban is tisztában lenne azzal, hogy milyen nagy költőink voltak régen.”- mondta Dr. Kiss Lívia Benita.

Eltávolították a régi táblát, ahol még emlékszobaként szerepelt a kiállítóhely. Lecsiszolták és portalanították a mohás, néhány helyen korhadt kerítés elemeket. „’23 február-márciusában újult meg az emlékszoba, akkor lett emlékház. Azt követően a Múzeumok éjszakáján még átadtunk egy szobát és idén tavasszal ez a szép idő kicsalogatott minket és arra gondoltunk, hogy azoknak az embereknek, akik rengeteget segítenek itt teljesen önzetlenül, akár a kert gondozásában, akár más dologba, egy kerítésfestéssel egybekötött – hoztunk egy pár üveg bort, ha jönnek, megvendégeljük őket. Egy tavaszindító ünnepet tartunk itt ha a Jó Isten is úgy akarja.”- adott tájékoztatást az emlékház gondozója Dr. Lukács Gábor.

A tervek szerint március 15-ére elkészül a kerítés újrafestése. Az ünnepnapon fél háromtól nyitva lesz az emlékhely, ahol megemlékezést tartanak a Szendrey család’48-as viszontagságairól.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek