Kertészeti munkák a főtéren és a várkertben

2012. március 30. (péntek)

A híresztelésekkel ellentétben a keszthelyi főtéren továbbra is zavartalanul halad a beruházás, most elsősorban kertészeti és villanyszerelési munkák vannak soron. A városban szárnyra kapó pletykák valótlanok: a kivitelező konzorcium egyik cége ellen sem folyik felszámolási vagy csődeljárás, és a beruházáshoz szükséges pénz is (mind az uniós támogatás, mind az önkormányzati önrész) rendelkezésre áll, illetve az ütemezésnek megfelelően lehívható.

Ahogy az ültetésre előkészített ágyások jelzik, hamarosan kertépítési-fásítási munkák következnek a Vajda János Gimnázium északi oldalánál valamint a városháza és a Balaton Színház előtt kialakított majdani zöldterületeken. A várkertben is talaj-előkészítést és növénytelepítést végeznek a szakemberek, melynek elkészültét április végére ígérik. Eközben a villanyszerelők tovább dolgoznak a tér világításán: most telepítik a gimnázium oldalánál elhelyezendő taposólámpákat.

Ezzel párhuzamosan a beruházás új elemeinek kiegészítő közbeszerzési eljárása jelenleg is zajlik, melyre a tér egy részének áttervezése miatt van szükség. A rendház és templom előtti területen a régészeti feltárás során értékes középkori és római emlékeket találtak, és a város ezek egy részének méltó bemutatásáról, részleges visszaépítéséről határozott. Emiatt a tervek átalakítása vált szükségessé, mely a Fő tér egy kis részét illetően újraindította az előkészítő folyamatokat: az átalakított terveket engedélyeztetni kellett, és az előírásoknak megfelelően a beruházás egyes elemeire új közbeszerzést írt ki a város, mely jelenleg folyamatban van. Várhatóan április közepén zárul le az eljárás, és azt követően az érintett térrészeken is megindulhat a munka. A kivitelezés tavaly novemberre tervezett határidejének csúszását nagyrészt ez a körülmény okozza.

Kapcsolódó cikkek:
Indul a második ütem – forgalomváltozások várhatók!
Kiteljesedő belvárosfejlesztés – startol a második ütem
Újra járható az Átrium előtti útszakasz
Készül a Balaton-part
Helyére került az új fasor a Fő téren (fotókkal)
Nemsokára érkeznek a főtéri lámpák
Újra használható a gimnázium főbejárata (fotókkal)