Kertivasút találkozó Keszthelyen

2023. június 6. (kedd)
KesztHelyi identitás

Első alkalommal rendeztek kertivasút találkozót Keszthelyen. A szervező azt szeretné, ha ezzel a rendezvénnyel hagyományt teremtene és a jövőben évente egy alkalommal eljönnének a hasonló szenvedélyű gyűjtők. Saját készítésű mozdonyaikat a Vadászati Múzeum parkjában mutatták be.

Szívesen utaznak a gyerekek a múzeum kertivasútján, amely évek óta a legkisebbek kedvence. A vonatozás itt egy körülbelül hétszáz méteres útvonalon lehetséges. Zámbó Bence is örömmel vonatozott: „Nagyon jó volt a vonatozás és mindent láttam, a kisvonatokat is, meg az alagutat is. Nagyon jó volt az alagútban.”

Varga Dániel szervező a saját készítésű, „C50-es” típusú, benzin meghajtású kis mozdonyát indította el az első Keszthelyi kertivasút találkozón. Ennek a kisvonatnak a megépítését még 2014-ben határozta el. A rendezvényre eredetileg több gyűjtőt vártak, azonban bíznak abban, hogy jövőre már nagyobb létszámmal tudják bemutatni kertivasútjaikat. „Ezzel a rendezvénnyel az a célunk, hogy itt a vasútbarátokat – akik ezekkel a kis járművekkel foglalkoznak, és ilyet építenek – összehozzuk, és egy rendszeres rendezvény keretében itt a pályát használhassuk, és vonatozhassunk” – mondta el Varga Dániel.

Ennek a piros kismozdonynak az a különlegessége, hogy külsejét egy 3D nyomtatóval készítették el, a vázát pedig lézervágóval vágták ki. Ez a MÁV M44-es “Bobo” dízelmozdonyának villany meghajtású modellje. Tóth Csaba a tulajdonosa. „A lézervágott fém karosszériára került rácsavarozva a 3D nyomtatott borítás gyakorlatilag. A 3D nyomtatás 4,5 hétig készült. A vágás és a nyomtatás pontosságát jelzi, hogy a lézervágott karosszériára minden utómunka nélkül pontosan ráilleszkedett azonnal.”

A Helikon Kastélymúzeumhoz tartozó kertivasút csak egy a sok program közül, amit az intézmény kínál a látogatóknak. Kiemelt figyelmet szentelnek diákoknak, családoknak, osztálykirándulásoknak. „Néhány hét múlva lesz a Múzeumok Éjszakája keretében Stúdió 11 koncert, Szulák Andreával lesz újra kertmozi, lesznek színházi előadások, például a Meseautó. Úgyhogy azt hiszem, hogy mindenki kedvére tud majd válogatni. Edda koncert is lesz. Úgyhogy azt hiszem, hogy nincs olyan, amit ne tudnának megtalálni itt, amihez kedvük lenne” – mondta el Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Tavaly a június-augusztus közötti időszakban közel 160.000 látogató érkezett a kastélyba és a szervezett programokra. Az eddigi adatokból arra számítanak, hogy ezt a rekordszámot idén sikerül megdönteni.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/10421-kertivasut-talalkozo-keszthelyen

Képek