Kertváros csapadékvíz-elvezetésének kivitelezőjéről döntött a testület

2023. május 4. (csütörtök)
Döntött a testület Keszthely-Kertváros csapadékvíz-elvezetésének kivitelezőjéről. A grémium egyhangúlag 7 igen szavazattal választotta ki azt a céget, amely várhatóan szeptember végére fejezi be a munkálatokat. A képviselők rendkívüli testületi ülésen voksoltak azért, hogy a beruházás minél előbb elkezdődhessen.

A kertvárosi lakosok régóta várják, hogy elkezdődjön a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésének második üteme. A projekt célja a környezetbiztonság növelése, a helyi vízkár veszélyeztetettség csökkentése és a lakosság életminőségének javítása. Keszthely önkormányzata 170 millió forintot nyert, a közbeszerzést azonban több állami szervnek is jóvá kell hagynia, ezért nem tudtak eddig szavazni. A beruházás kiemelt jelentőséggel bír a városrészben.

„A Hévízi út alatt megtörténik majd a lefolyó csapadékvizeknek az elvezetése és átvezetése az alsóbb részekre, tehát az úton túlra. Ez az egyik nagyműtárgy, ami épül. A másik pedig az, hogy a Mély út és a Mély útba csatlakozó utcákon kiépül egy csapadékvíz-elvezető csatornarendszer, illetve különböző olyan rendszerek, amelyben akár ott helyben is részben elszivárog a víz, illetve leginkább az, hogy levezetik a csapadékvizet. Ezt nyilván majd lehet még folytatni a Kertváros különböző területein, de ez már azt jelenti, hogy egy nagyon nagy lépést teszünk előre.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A megváltozott időjárási körülmények miatt egyre sűrűbben van felhőszakadás, és a lezúduló, nagy mennyiségű csapadék gyakran okoz problémákat. A grémium döntését követően azonban hamarosan megkezdődik a munka az érintett területen. A projekt második üteme megteremti Keszthely-Kertváros csapadékvíz-elvezetésének legfontosabb infrastrukturális elemeit.

A leírás szerint a Mély út alsó szakaszán 82 méter hosszan nyílt csapadékvíz-elvezető árok épül. Ehhez csatlakozik a meglévő járda alatt kialakított mederelem. A Mély út felső, szűk szakaszán pávás vízelvezető létesül 440 méter hosszan. Az úttesten lefolyó vizek elvezetése érdekében 4 darab, az út teljes szélességében kialakított rácsos vízelnyelő aknát telepítenek.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10316-kertvaros-csapadekvizelvezetesenek-kivitelezojerol-dontott-a-testulet

Képek