Keszthely: a Musical

2020. augusztus 26. (szerda)

Egyszeri és megismételhetetlen alkalom, ilyen volt a Keszthely: a musical című előadás a Festetics kastélyban a hétvégén. A Magyar Teátrumi Társaság szervezésében közismert musical színészek a helyszínen improvizálva alkották meg a darabot a közönség segítségével. Népszerű musical-darabok átiratait és újraalkotott tánckoreográfiáit láthatták a jelenlévők.

A Festetics-család, Mária Terézia és Lady Hamilton tacskója, Erdmann is megjelent a Keszthely: a Musical című előadáson. Utóbbit a közönség soraiból Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója választotta ki Szente Vajk rendező kérésére.

„A szituáció az, hogy én írom magát a cselekményt, szövöm ott a nézők által adott instrukciókból a cselekményt és a színészeknek pedig abban a pillanatban el kell játszani azt a musical szabályrendszereivel. Ez jelenti azt hogy nagy dalokat kell énekelni, mondjuk adott esetben míg itt vagyunk a Festetics-kastélyban, akkor a Festetics-kastély egyik tükörterméről, hogy itt egy csomó tükör van, ha éppen ez a feladat. És Erős Csaba, aki a zongoránál ül, ő elkezd játszani egy dallamot, ami vagy egy ismert musicalnek a harmóniáin keresztül szólal meg, de az is lehet, hogy egy vadonatúj dallam, ami a színész kitalál és a zongorista követ le.”

A helyszínen kitalált darab témája szerint a Peller Anna által alakított keszthelyi idegenvezetőre ráesik egy harang, aminek következtében visszarepült a 18. századba gróf Festetics Kristóf udvarába.

„Keszthelyt nagyon-nagyon szeretem. Ez a kastély pedig annyira csodálatos, ahogy bejöttünk ide már megihletett bennünket. Még soha nem vettem részt Szente Vajknak ebben az improvizációs őrületében, úgyhogy izgatottan várom az estét de tudom, hogy amihez ő hozzányúl, az általában mindig valami csodálatos, zseniális dolog lesz.”

A darabban a Festeticseket Csonka András és Kocsis Dénes alakították. A két színész is első alkalommal vett részt az improvizációs musicalben. Az előkészületeknél elmondták, bár volt bennük izgalom, de bíztak a többiek segítségében is a különböző szituációk megoldásához.

„Azt gondolom, hogyha prózai jelenetekről lenne szó, akkor azt meg tudnám oldani. De hogyha most dalban kell nekem hirtelen, mint egy költőnek vagy írónak egyszer csak megnyilvánulni, hát nem tudom, hogy le fogok-e fagyni. De majd ott lesz a Bandi és megment.” – osztotta meg Kocsis Dénes.

„Én abban bízom, hogyha belőlem éppen nem jön ki abban a pillanatban az a szöveg, akkor ott vannak a kollégáim és azok rögtön, természetesen miután vág az agyuk, hát ismerem őket már elég régen ezért kisegítenek. Ugye kisegítenek?” – tette fel a kérdést Csonka András.

„Igen, ha tudnak. Ha nem mert éppen szétröhögik magukat, akkor viszont így jártál.” – readált Kocsis.

A Magyar Teátrumi Társaság azzal a céllal hozta el a produkciót Keszthelyre, hogy megújítsa a két évtizede a városban zajló Keszthelyi Nyári Játékokat. Polyák Lilla többször lépett már fel a városban, az improvizációs musical sem volt ismeretlen a számára. Elmondta, nem lehet összehasonlítani az előadásokat, hiszen mindegyik egyszeri és megismételhetetlen alkalom.

„Nem lehet azt mondani, hogy hasonlóban szerepelt az ember, mert nincs két hasonló, És amiben én szerepeltem az is egy nagyon-nagyon másmilyen történetre épülő improvizációs musical volt. Az egyetlen hasonlóság az az volt, hogy az ember nem tudja, hogy mire számítson.”

A darabba a közönség soraiból válogatták a tánckart, akik a helyszínen tanulták meg a koreográfiát. A vasárnapra tervezett Operettgála elmaradt. A Társulat közleménye szerint az előadást a COVID-járvány elleni védekezés miatt kellett lemondaniuk. A Budapesti Operettszínház közleménye szerint egy velük szerződésben álló művész a kérdéses időszakban próbált a Vígszínházban is, ahol egy fiatal művész tesztje pozitív lett augusztus 21-én.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7347-keszthely-a-musical