Keszthely első fixi-bajnokát avatta a Mazsola KSE

2013. április 25. (csütörtök)

Izgalmas döntőn mérték össze az erejüket a legjobb fixi-kerékpárosok április utolsó szerdáján a John’s Pubban. A Mazsola KSE öt előfutam után rendezte meg a végső, egyenes kieséses összecsapást a legjobbak közt.

A verseny során két-két induló tekert egymás mellett a görgőre állított, speciális hajtású, szabadonfutós fixi kerékpárokon. A rövid, de annál izgalmasabb futamokon mozdulatlan pedálállásból rajtolva 500 méteres „távot” kellett megtenniük a versenyzőknek. Ők, és a nézők is folyamatosan követhették az adatokat: megtett távot, sebességet, időt egy kivetítőn.

Ismét hatalmas csatákat vívtak egymással az indulók. Voltak, akik eddigi legjobb eredményüket hozták ki magukból a döntő lázában, és sokszor csak tized- vagy századmásodpercek döntöttek a továbbjutásról. A tavaly november óta zajló verseny öt fordulója alatt közel nyolcvanan pattantak nyeregbe. A legjobb 16 férfi és 8 női sportoló közt végül egyenes kieséssel dőlt el a dobogós helyek sorsa. Itt a futamidő már csak annyiban számított, hogy az épp aktuális versenytársénál jobb legyen – így fordulhatott elő, hogy az előzetes fordulók alatt sorozatban győzedelmeskedő, és a döntőbe a legjobb (20,349 másodperces) idővel bejutott Mayerhoffer László (Tofi) alulmaradt a későbbi győztessel vívott csatájában. A „legjobb keszthelyi futamidő” címnek azonban várhatóan még egy darabig birtokosa marad…

A döntő legjobb idejét 20,569 másodperces eredményével a szervező Marton Zsolt (Mazsi) mondhatja magáénak, aki két futamra is felugrott a biciklire a mikrofon mellől – amúgy a megszokott őrült konferálásával lelkesítette a versenyzőket és a közönséget egyaránt.
Az este legegyenletesebb teljesítményét Arany Máté nyújtotta, aki mint a négy futamában 21 másodperc alatt teljesítette a virtuális 500 métert – az egyenes kieséses rendszer miatt azonban ez csak a harmadik helyre volt elég, a későbbi győztes ejtette ki őt az elődöntőben.

A férfiak végső csatájában végül két Zoltán csapott össze, így a hangos „hajrá, Zoli!” buzdítás mindkettejüknek egyformán szólhatott. Alig négy tizedmásodperc döntött: Horváth Zoltán ennyivel előzte meg Budavári Zoltánt a hajrában. Jutalma egy tracking kerékpár lett, melyet a főtámogatók ajánlottak fel.

A nők versenyében Ányos Szilvia mérte össze erejét Kiss Judittal (Judy), a döntő futamon végül Szilvi diadalmaskodott. A harmadik helyet az este legfiatalabb versenyzője, Kutasi Kamilla szerezte meg.

A hangulat a megszokott volt a pubban: a verseny izgalma mindenkit lázba hozott, hangos szurkolás, pörgős zene, taps és buzdító kiáltások kísérték a futamokat.

A Goldsprint versenysorozatot a Mazsola Kerékpáros Sportegyesület, a Royal Fixi Club és a John’s Pub szervezte. Támogatók: Vasi Épker Kft., Dekorland, Ziegler Nyomda, Profil Ablak, Part Café & Grill, Greenzone, InfoKeszthely.

Eredmények:

Férfi:
1. Horváth Zoltán (döntős ideje: 21,357 mp, legjobb ideje: 20,674 mp)
2. Budavári Zoltán (döntős ideje: 21,744 mp, legjobb ideje: 20,888 mp)
3. Arany Máté (harmadik helyért futott ideje: 20,871 mp, legjobb ideje: 20,632)

Női:
1. Ányos Szilvia (döntős ideje: 24,626 mp, legjobb ideje: 24,287 mp)
2. Kiss Judit (döntős ideje: 25,648 mp, legjobb ideje: 24,851 mp)
3. Kutasi Kamilla (harmadik helyért futott és egyben legjobb ideje: 25,438 mp)

férfi 1.futam

Kapcsolódó cikkek:
Fél percig – teljes erőből
A hegyek királyai két keréken
Keszthelyi vasemberek (2012)