Keszthely építésze – Hofstedter Kristóf

2018. március 23. (péntek)

Festetics kastély, Amazon szálló, zsinagóga, városháza – csak néhány azok közül a mai is álló épületek közül, amiket Hofstedter Kristóf tervezett. Keszthely egykori építészéről Gelencsér József, egyenes ági leszármazott tartott vetített képes előadást. A tegnapi program a Kiskeszthelyért Egyesület és a Fejér György Városi Könyvtár közös rendezvénye volt.
A Festetics kastély 1749-es építkezési költségeinek az évi elszámolását igazolja egy vörös viaszpecséttel ellátott dokumentum. Hofstedter Kristóf neve először ezen a papíron szerepel – mondta el az uradalmi építész egyenes ági leszármazottja. Gelencsér József örömmel és szenvedéllyel osztotta meg közönségével felmenője munkásságát. Hofstedter Kristóf azon mesteremberek közé tartozott, akit Festetics Kristóf német nyelvterületről hívott a városba.

„Ez egy óriási élmény nekem is, a családomnak is, mert fiatal koromban nem tudtunk róla, hogy milyen híres keszthelyi építésznek vagyunk a leszármazottjai. Tíz generációs családról van szó, én a nyolcadik generáció vagyok, unokáim a jubileumi tízedik generáció. A tízedik generációban kilenc unokám van, ebből három itt Keszthelyen él, remélhetőleg folytatás is lesz majd itt, Keszthelyen” – mondta el az egyenes ági leszármazott.

Az előadáson elhangzott, hogy Hofstedter Kristóf nevéhez nem csak a kastély bővítése, hanem például a Kastély utcában ma is látható uradalmi tiszti lakások, a mosóház és a Városháza épületének megtervezése is fűződik. Gelencsér József kiemelte az Amazon épületét is, mely ma régi fényében tündökölhet a 2016-ban befejeződött felújításnak köszönhetően.

A Keszthelyi életrajzi lexikon szerint az 1782-ben elhunyt Hofstedter kiváló szervezőtehetséggel megáldott, kitűnően képzett kőművesmester volt. A Festetics-uradalom öt vármegyében lévő majorsági gazdasági épületei, valamint több mint tíz temploma és a keszthelyi zsinagóga is az ő munkája.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8635/keszthely-epitesze-hofstedter-kristof-/