Keszthely és Székelyudvarhely kincsei

2016. augusztus 5. (péntek)

„Keszthely és Székelyudvarhely kincsei” – ezt a címet adták annak a konferenciának, melyet a „Külhoni tájegységi értéktár létrehozása Keszthely Város Önkormányzata és Székelyudvarhely együttműködésével” című pályázat keretében tartottak a Balaton Színházban. Az előadók a két település helyi értékeire próbálták ráirányítani a figyelmet.

A konferenciát Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere nyitotta meg, aki mindenekelőtt gratulált a testvértelepülés egy hónapja megválasztott vezetőjének a tisztség elnyeréséhez. A megújult testület nagy ívű fejlesztési terveihez sok erőt, kitartást, szerencsét és persze pénzt is kívánt. Mint fogalmazott, bízik abban, hogy az eddigi gyümölcsöző kapcsolatot tovább szélesíthetik. „Elsősorban kulturális kapcsolatokra épült ez a rendszer, de most gazdasági elképzeléseink vannak. Ezért a két város vezetése kinyilvánította akaratát, hogy a gazdasági-vállalkozói kapcsolatokat is élénkíteni szeretnénk.” – mondta Ruzsics Ferenc.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely város polgármestere örömét fejezte ki, hogy beiktatása óta a tizenegy anyaországi testvértelepülésük közül Törökbálint és Vác után harmadikként Keszthelyre látogathatott el küldöttségével együtt. A kulturális híd az évek alatt folyamatosan épült, bővült, és ennek most egy újabb állomása ez a konferencia, amelyen csokorba gyűjtik a városok és környékük büszkeségeit. „Azért is érkeztünk értékeink bemutatására, hogy még szorosabbá, még együttműködőbbé tudjuk tenni a két település kapcsolatát. Nekünk, polgármestereknek az a feladatunk, hogy a következő időszakban a működőképességet és a hatékonyságot tovább növeljük.” – emelte ki Gálfi Árpád.

A konferencia Csengei Ágota előadásával folytatódott, aki a Goldmark Károly Művelődési Központ Hungarikum Klubjának eddigi eredményeit és tapasztalatait vonultatta fel. De bemutatkozott a keszthelyi Burgonyakutatási Központ is a helyben nemesített fajtákkal, illetve később a belőlük készíthető megannyi féle ételt is megkóstolhatták a konferencia résztvevői. A pályázat és a találkozó nem titkolt célja, hogy a székelyudvarhelyi önkormányzatot ösztönözzék egy saját települési és tájegységi értéktár létrehozására.

A szakmai nap délután az emeleti folyosón berendezett fotókiállítás megnyitójával zárult. A Keszthely és Székelyudvarhely kincseit megörökítő képek augusztus 20-ig láthatók a Balaton Színházban.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)