Keszthely Hazavár

2019. április 19. (péntek)

A Keszthelyen élő illetve a városból elszármazott és visszatérni szándékozó fiatalokat támogató Keszthely Hazavár program 2018 nyarán indult el. A fiatalok megtartását célzó program már az elmúlt hónapokban megszólította a fiatalokat. A támogatásokra való pályázatokról és a programokról hallhatnak előadásokat. Tegnap este a Balaton Színházban az agrárium témában Dr. Lukács Gábor tájékoztatta a fiatalokat.
Hazán oktatási intézményeiben a fiatalok még a tanulmányaikat folytatják. A mindennapjaik a képzésről szólnak, de hamarosan a munka világába kerülnek. Ki egy jó szakmával 18 évesen, ki pedig felsőfokú tanulmányait követően. Sok településen szeretnék ha a fiatalok nem mennének el más országokba vagy városokba így különböző támogatásokkal segítik őket. Ilyen a Keszthely Hazavár program is amelyben közel 200 millió forint támogatási összeg áll rendelkezésre. Ebből bérlakás program, rezsitámogatás,kereset kiegészítés,tanulmányi ösztöndíj és első lakáshoz jutás valamint képzési támogatás valósítható meg.

„16-35 év közötti fiatalok a célcsoportja a projektünknek. A 18-35 évesek pénzügyi támogatást is kaphatnak a projektből a 16 éveseknél idősebbeknél pedig különböző támogatásokat is nyújtunk a projekt keretében. Életpálya tervezéshez kapcsolódó,pályaorientációhoz kapcsolódó munkaszerzési ismereteket, előadásokat programokat szervezünk.”- adott tájékoztatást a szakmai vezető, Remete Zsuzsa.

A program harmadik tájékoztató előadását tartották a Balaton Színházban,ahol a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense a a személyes motívum rendszerekről, életpályákra való felkészülésről beszélt a fiataloknak.

„Az elvándorlástól függetlenül is nagyon fontos az ,hogy az ember a saját életpályáját tudatosan tervezze meg,és mi erre a Georgikon Karon mindig nagy hangsúlyt fektetünk. A tehetség gondozásra és a különböző hallgatói igények kielégítésére. S hát már maga az is fontos,hogy a beiskolázás és egyéb tevékenység során olyan hallgatókat, olyan fiatalokat szólítsunk meg,akik később beválnak a pályán.”- mondta Lukács Gábor.

A különböző kompetenciák témakörében a fiatalok hallhattak tanulmányokat,modelleket a munkastílusokról, a munka értékéről és a fejleszthető helyes önértékelésről. A Keszthely Hazavár program támogatási konstrukcióira ez év nyarán már pályázatnak azok a fiatalok akik visszatérnek a szülővárosukba vagy akik Keszthelyen szteretnének munkát vállalni és letelepedni.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5946-keszthely-hazavar?fbclid=IwAR3rQwSB1oupMg-a7yEsQITAHp1lopi0r3WsALdsTeVoSdKL8gU9AnUtcOI