Keszthely kincsei közé kerültek a foltvarrók

2021. február 18. (csütörtök)

Még 2012-ben született meg a kormányrendelet a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról, amelyek értéktárába több szakterületen lehet bekerülni. A magyar nemzeti értékek és a hungarikumok gondozásáról szóló rendelet értelmében nyolc éve megalakult a Keszthelyi Települési Értéktár Bizottság, melynek tagjai az az alakulás óta 50 értéket vettek, fel a helyi értéktárba. Még 2020-ban döntött a bizottság a Goldmark Károly Művelődési Központ Tűtánc Foltvarró Csoportjának felvételéről.

A Keszthelyi Értéktár Bizottság elnöke, Csótár András gratulált a napokban a Tűtánc foltvarró csoport tagjainak a Települési Értéktárba való bekerüléshez. A bizottság a beérkezett javaslatok alapján döntött arról, mi kerülhet az értéktárba, azaz viselheti a Keszthely Kincse címet.

„A hungarikumok olyan anyagi vagy szellemi értékek, amelyeket őrizni, védeni kell. Nem csak országos szinten, hanem helyi vonatkozásban is és ezeket a kilenc kategóriában beterjeszthető alkotásokat, melyeket akár ember, akár a természet is létrehozhatott. Helyi civilek terjesztik elő. A mi bizottságunk megvizsgálja ezeket az anyagokat, átnézi, és amennyiben úgy ítéli meg, hogy valóban kiemelkedőek, valóban a helyi közösség értékeit erősítik, akkor beveszi az értéktárba. Onnantól kezdve dokumentálja, nyilvántartja, őrzi, segíti is. Akár támogatja is.”- mondta el Csótár András.

Közel 20 éve szerveződött a Tűtánc foltvarró csoport. 2002-től működik a Goldmark Károly Művelődési Központ szakköreként. Hetente találkoznak, ötletelnek és tanulnak egymástól. Sokan ismerik már a vidám színekben pompázó textíliáikat, apró darabokból összeállított alkotásaikat. Lakásdekorációk, táskák, játékos figurák is gyakran kerülnek ki az ügyes kezek alól.

„A 20 év nagyon produktív volt. A város is többször láthatta munkáinkat, alkotásainkat. Mind a színházban mind a Sétáló utcán találkozhattak alkotásainkkal. Jótékonysági rendezvényeken is több alkalommal részt vettünk. Művelődési házaknak is több közös munkánkat adományoztunk. Nem csak helyben ismerkedhettek meg munkáinkkal, hanem a környező településeken is.”- adott tájékoztatást Kiss Éva a szakkör vezetője.

A Magyar Foltvarró Céh által szervezett kiállításra is eljutottak. A hagyományos motívumokon át a modern kortárs műhelymunkákig mindent kipróbálnak. Alkotásaikban nem csak a kézügyességük van benne, hanem a hobbijuk szeretete is. A helyi értéktárba való bekerülés, ahová egykori foltvarró társuk javasolta őket, meglepte a foltvarrókat.

„Nagyon büszkék voltunk és nagyon nagy köszönet Bajzikné Pannikának, mivel egy rövid ideig ő is részese volt a munkánknak, ellátogatott hozzánk. Varrogatott velünk együtt és azóta is szívén viseli a szakkörünk életét és nyomon követi a munkásságunkat. Nagyon-nagyon büszkék vagyunk. a 20. jubileumi nagy hangsúlyt és szerepet fog kapni ez a kitüntetés is.”- mondta Kiss Éva.

A Keszthelyi Értéktár Bizottság eddig 50 ajánlást tartott érdemesnek, a Keszthely kincsei közé választott értékek közül 12 bekerült a Zala Megyei Értéktárba is.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7824-keszthely-kincsei-koze-kerultek-a-foltvarrok