Keszthely megszabadul a kamionoktól

2010. november 16. (kedd)

A tervek szerint a jövő év második felére befejezik a 71-es főút Keszthelyt elkerülő új szakaszát. A beruházás pénzügyi hátterének döntő részét az Európai Unió biztosítja.

Két lépésben épül meg a 71. számú főút Keszthelyt elkerülő szakasza. A beruházás célja, hogy Keszthely város átkelési szakasza mentesüljön a tranzitforgalom alól, az átmenő személy- és teherforgalom a településeken kívül haladjon el az M7 autópálya, illetve Zalaegerszeg felé.

Az összesen 5,75 kilométer hosszúra tervezett elkerülő út új nyomvonalon épül meg kétszer egy sávon. A tervek szerint az új útszakaszon összesen három körforgalmú és három járműosztályozós csomópontot alakítanak ki.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. pályázaton választotta ki a kivitelező EuroAszfalt–A-Híd Keszthely Konzorciumot. A konzorcium vezetője az Euroaszfalt Kft., tagja az A-Híd Zrt. Az elkerülő út építésének munkálatait a tervek szerint jövő év második felére fejezik be.

A projekt az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósul meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával. A támogatás összege csaknem bruttó 4,9 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig európai uniós támogatás.

(forrás: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. cikk