Keszthely újrapozícionálja magát

2021. február 23. (kedd)

Sikeres munkamegbeszélést folytatott Keszthely városvezetése a gazdaságfejlesztés és a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros projekt kapcsán. Pénteken Navracsics Tibor kormánybiztos látogatott Keszthelyre, aki úgy látja, látványos újrapozícionálást folytat Keszthely, így újra a balatoni térség egyik meghatározó szereplőjévé válhat. A munkamegbeszélésen felvetett fejlesztési ötleteket később az országos döntéshozók elé terjesztik, hogy forrást kaphasson a város a megvalósításukra.

Navracsics Tibor az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért és a Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosáért felelős kormánybiztos. Mindkét projekt lehetőséget teremt Keszthelynek, hogy újrapozícionálja magát a régióban. A munkamegbeszélés célja az volt, hogy a városvezetés bemutassa terveit a kormánybiztosnak.

Nagy Bálint polgármester: „Mi azt szeretnénk elérni, hogy Keszthely egy erős, központi települése tudjon lenni Nyugat-Magyarországnak, különösen a Balatonnak és nem csak egy térségi erős központ tudjon lenni, hanem olyan attrakciókkal tudjon hozzájárulni egy sikeres nyugat-magyarországi gazdasági területhez, ahol mind a turisztika, mind a kultúra, mind a szabadidős tevékenységek és a sport, illetve a felső- és középfokú oktatás tekintetében is egy zászlóshajója tud lenni a térségnek.”

A lehetséges keszthelyi együttműködési pontokat keresték a munkamegbeszélésen. Nagy Bálint beszámolója alapján ezeket három pont köré csoportosította Navracsics Tibor. Első a turizmus, a kormánybiztos reméli, hogy a természetes adottságát minél magasabb színvonalon tudja kihasználni Keszthely. Az oktatás terén az agrárképzés, a vendéglátás és az építőipar igényeire alapozhat a város. A harmadik pont, a Veszprém-Balaton 2023 EKF-projekt, melybe szervesen be kíván kapcsolódni Keszthely.

Navracsics Tibor kormánybiztos: „Egy nagyon látványos újrapozícionálási hadműveletben, vagy gyakorlatban van része most Keszthelynek úgy látom. Polgármester Úrnak nagyon szilárd és kikristályosodott elképzelései vannak arra, hogy Keszthelyt hogy lehet újra a balatoni térség egyik meghatározó szereplőjévé tenni. Földrajzi fekvéséből adódóan eddig is az volt, hiszen a nyugati térség egyetlen, meghatározó jelentőségű városa Keszthely. Ugyanakkor a fejlesztési tervek számomra azt is sugallják, hogy modellt is kíván nyújtani a balatoni térség, illetve általában az Észak-Dunántúl többi településének.”

A munkamegbeszélést követő sajtótájékoztatón a kormánybiztos kiemelte, Keszthely jó példát nyújt a térségi gondolkodásban. Ehhez kapcsolódva Nagy Bálint úgy fogalmazott, fontos, hogy a fejlesztések ne csak a város, hanem a térség érdekeit is szolgálják. Navracsics Tibor sikeresnek ítélte a találkozót. A kormánybiztos feladata az, hogy a keszthelyi ötletekkel fel tudja kelteni az országos döntéshozók érdeklődését és így forrást kapjanak a tervek.

„Én azt gondolom, olyan adatbázist kell létrehoznunk az Észak-Dunántúlra vonatkozóan, amely folyamatosan frissül újabb ötletekkel, hiszen a fejlesztéspolitikára is igaz, hogy vannak olyan gondolatok, amik elavulnak, vannak gondolatok, amik megvalósulnak és ezek már nem érdekesek, viszont mindig jönnek újabbak, amiknek be kell kerülni a rendszerbe. Polgármester Úr egy nagyon invenciózus ember, tehát úgy gondolom, hogy itt egy jó együttműködésre számíthatok” – tette hozzá a Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosáért és az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Az eseményen továbbá elhangzott, Keszthely és Hévíz együttműködik a fejlesztési tervek kidolgozásában és megvalósításában is.A kormány tavaly hozott létre négy gazdasági zónát, Keszthely és Zala megye az északnyugat-magyarországiban kapott helyet. A zónákban nemcsak a gazdaságfejlesztés, hanem az infrastruktúrával, a közlekedéssel, az energetikával, a vállalkozásfejlesztéssel és a szakképzéssel kapcsolatos programok is fontos szerepet kapnak.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7836-keszthely-ujrapozicionalja-magat