Keszthely város fejlesztési tervei

2014. szeptember 27. (szombat)

A Zala megyei fejlesztési terv Keszthellyel kapcsolatos kérdéseiről, lehetőségeiről tanácskoztak a városban, a témával kapcsolatosan Ruzsics Ferenc polgármester tartott sajtótájékoztatót szeptember 25-én.

Elmondta: a tervezet összeállításában oroszlánrészt vállaló Csite András vázolta az elkövetkezendő európai uniós ciklusra vonatkozó elképzeléseket, melyekben meghatározták a főbb csapásirányokat. A térségfejlesztési támogatások tekintetében Zala megyébe huszonhatmilliárd forint érkezik, Keszthely ebből jó eséllyel pályázik tizenhárommilliárd forint körüli összegre. Ebből folytatódhat a belvárosi rehabilitáció, s további pénzek Keszthelyre vonzására is lehetőség adódik. A ciklusban a kis- és középvállalkozások megsegítése is fontos teendő lesz. Lényeges, hogy országosan hétszázmilliárd forint jut kutatásfejlesztésre, ez a forrás a vidéket segíti majd. Keszthelyen cél, hogy speciális képzéseket indítsanak be, olyanokat, melyekkel ki tudják elégíteni a meglévő és betelepülő vállalkozások szakmunkás igényét. E folyamat már megkezdődött, a Taverna Hotel és a VSZK beindította séf képzését

Ruzsics Ferenc szólt a belvárosi rehabilitációról részletesebben is. Úgy fogalmazott, hogy a Deák és Kossuth utca közti lakrészek megújítása, valamint a Kastély és Szalasztó utca egy részének átrendezése a cél. Utóbbi esetében a területeket összekötve akár lakóparkot is ki tudnak alakítani. Ruzsics A polgármester elmondta: folytatni kívánják az építő munkát, amiről (Fő tér és Balaton-part megújítása, stb.) néhány negatív mellett rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. A Balaton-parton – a Balaton törvény kedvező változásával – ugyancsak lehetőségek nyíltak. Fontos lenne, hogy beruházók négy-öt csillagos szállodát építsenek, hiszen erre igénye lenne a vendégeknek.

A Festetics kastély fejlesztése ugyancsak napirenden van, erre tizennyolcmilliárd forint értékű terv készült. Benne szerepel az épület renoválása, s több fenékpusztai fejlesztés: a régi gazdaság visszaállítása, illetve az egykori erőd bizonyos szintű helyreállítása.
Hangsúlyozta: szükség lenne egy négyévszakos élményfürdőre, ennek megvalósítására azonban önmagában Keszthely ereje kevés, ezért Hévízzel közösen kellene azt létrehozni. A Szendrey-telepre tervezett lovasközpont kiépítésére ugyancsak jók az esélyek, kormányzati pénzügyi támogatással az megvalósulhat. A ménes tervezett visszaállítása későbbre marad. Az ipar és a gazdaság fejlesztése ugyancsak kiemelt feladat, ezt segíti az inkubátorház és az ipari park. Harminc-száz főt foglalkoztató élelmiszer-feldolgozó üzemek bevonzásában gondolkodnak, hiszen van földterület és a szakemberképzés is megoldható. A megújuló energia felhasználása érdekében már komoly lépéseket tettek, ezt folytatják, számos napelemes pályázatot nyertek. A biomassza-felhasználás szintén indul a városban, ami tovább segíti az energiahatékony működést.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)