Keszthely Város közösségéért végzett áldozatos munkáért díjak átadása

2020. augusztus 24. (hétfő)

Több szempontból is rendhagyó módon zajlott az augusztus 20-i ünnepség Keszthelyen. A hagyományos városi díjakat idén nem adták át a járványra való tekintettel, helyette a pandémia idején munkálkodó önkéntesek áldozatos munkáját ismerték el. Nagy Bálint polgármester ennek kapcsán elmondta, Keszthely valódi közösségként működött, ahol senki nem maradt egyedül.

Hálásak lehetünk, mert a keszthelyi emberek szabálykövető magatartást tanúsítottak a járvány alatt – mondta el beszédében Keszthely polgármestere. Hozzátette: a város lakossága, a polgárok közössége valódi összefogást mutatott a nehéz hónapokban.

„Szent István királyunk hitt abban, hogy a magyaroknak nemzetté kell válni ahhoz, hogy megmaradjanak Európában. Egységes és törvényes keretek között működő államban egymásért felelősséget vállalva sikerrel tudjuk legyőzni az elénk háruló akadályokat. Ma sincs ez másként. A járványhelyzet adta feladatok eggyé kovácsoltak bennünket és akik a közösségért áldozatot hoznak, azok megbecsülést érdemelnek” – fogalmazott Nagy Bálint polgármester.

Éppen ezért nem a hagyományos városi díjakat adták át, hanem azokat a közösségeket ismerték el, akik erőn felül, önkéntes munkával vették ki részüket a veszélyhelyzet adta feladatokból.

A város egészségügyi ellátásában résztvevő intézményeiből álló Keszthelyi Ellátás Munkacsoport már az első hetekben megszervezte az idősek segítését; élelmiszer beszerzésről, meleg ételről gondoskodtak, postai és gyógyszertári ügyeket intéztek. A csoport nevében a díjat Kulcsár Balázs a Keszthelyi Mentőállomás vezetője vette át.

A közösségi médiában alakult Keszthely Összefog csoport a világháló segítségével hatékonyan tudott segíteni a veszélyeztetett és rászoruló keszthelyieknek. Tevékenységük során 2860 darab szájmaszkot készítettek. A díjat a csoport alapító tagja, Fábiánné Figder Nikoletta vette át.

A Keszthelyi Asbóth Sándor Szakgimnázium tanulói és tanárai is kivették a részüket a maszkkészítésből. A fenntartó Zalaegerszegi Szakképzési Centrumtól közel egymillió forint értékben kapott alapanyagból 3000 maszkot tudtak elkészíteni. A díjat Szabó Károly, a Szakképzési Centrum kancellára vette át.

Mindennapos bevásárlással, szájmaszkok osztásával segítették – elsősorban – az idős lakosságot Keszthely Város Ifjúsági Kerekasztalának tagjai. A frissen alakult közösség adományt gyűjtött, mellyel több családon sikerült segíteni. Karacsi Gábor, a Kerekasztal tagja vette át a díjat.

A bűnmegelőzési feladatok mellett időskorú és rászoruló keszthelyieknek segített a Keszthelyért Polgárőr Egyesület. Mintegy 2460 maszkot készítettek és juttattak el keszthelyi intézmények dolgozói számára. Mindezek mellett a hét minden napján a Keszthelyi Kórházban teljesítettek betegirányítási feladatokat. A díjat Aszódi László elnök és társai vették át.

Az ünnepségen továbbá elhangzott: sokan vannak, akik név nélkül segítettek és sokak önkéntes munkájáról nem is lehet tudomása a városvezetésnek. Nekik és a hivatásuk révén az élvonalban dolgozóknak is hálásan köszönte meg az áldozatvállalást a polgármester.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7339-akik-a-kozossegert-aldozatot-hoztak