Keszthely Város Napja

2013. június 3. (hétfő)

A sétálóutcát díszítő tértextil-kiállítás megnyitójával péntek délután megkezdődött a városnapi ünnepségsorozat.

Péczeli Margit munkáit Ruzsics Ferenc polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Délután több rangos program is zajlott a városban. A kultúra és oktatás helyzetét előtérbe helyezve zárt körben tanácskozott Keszthely Tiszteletbeli Magisztrátusa, a testület szombaton, a hagyományos ünnepi képviselő-testület keretében számol be tapasztalatairól: Keszthely fejlődéséről, lehetőségeiről.

A Balaton Színházban megnyitották Dore Nagy Aladár festőművész „Fények vonzásában” című emlékkiállítását. A napot kulturális fellépések, táncos műsorok, koncertek színesítették. A Festetics kastélyban a Balaton Akadémia által szervezett Laus Pannoniae (Pannónia dicsérete) című, költők és műfordítók két napos találkozóját nyitották meg. A tanácskozás témáját a vidék helyzete, az életminőség szolgáltatja, egyebek között a természeti környezetről, a táplálkozásról, az iskolaügyről, a kultúráról, s természetesen az irodalomról és a művészeti életről esett szó.

A szombatot Csik Ferenc emlékezete övezte: A száz éve született keszthelyi olimpiai bajnok úszó és orvos emléke előtt számos rendezvénnyel tisztelgett idei városnapi ünnepségsorozatában Keszthely. Az ünnepi testületi ülésen Ruzsics Ferenc polgármester az önkormányzat döntése alapján posztumusz díszpolgári címet adományozott Csik Ferencnek, az elismerést az egykori olimpikon lánya, Csik Katalin vette át. Ismertették az életútját, melyben a sport és a szakmai hivatás egyaránt fontos szerepet játszott. Bár több városban is otthon volt, Csik Ferenc Keszthelyen nőtt fel, tanult, kezdett el úszni, és végső nyughelyéül a helyi Szent Miklós temetőt választották hozzátartozói.

A megemlékezéseket szombaton a Balatoni Múzeumban tartották, ahol Ruzsics Ferenc polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a városban több tábla is őrzi Csik Ferenc emlékét, sétány és tanuszoda viseli nevét, és az önkormányzat egy szobor felállítását is tervezi a móló előtti partszakaszon. Ott, ahol oly sokszor csobbant a Balaton vizébe. Szavait követően Túri Török Tibor múzeumtulajdonos átadta a maga által készített Csik Ferenc reliefet Csik Katalinnak. Ezután N. Pál József irodalomtörténész, kritikus mutatta be az Édesapám emléke, 100 éves lenne Csik Ferenc címet viselő könyvet, melyben az olimpikon lánya csokorba gyűjtötte a kortársak visszaemlékezéseit és saját emlékeit, és az önkormányzat támogatásával könyv készült a 100 éves évfordulóra. A program keretében, A sportember, aki a test és a lélek harmóniájában élt címmel emlékkiállítás nyílt a Balatoni Múzeumban. A tárlatot dr. Iglódi Endre, a Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Kihirdették a Csik Ferencről szóló vetélkedő és rajzverseny eredményeit, majd megkoszorúzták az olimpikon sírját, vasárnap pedig a sportoló emléktábláját, majd versenyt rendeztek a róla elnevezett uszodában.

Az ünnepi képviselő-testületi ülést a Balatoni Múzeumban tartották. A Magisztrátus beszámolóját dr. Szutrély Péter ismertette a megjelentekkel, méltatva Keszthely kultúrával és oktatással kapcsolatos szerepét. Ruzsics Ferenc polgármester az elmúlt esztendő munkájáról, fejlesztésekről, a pénzügyi helyzetről, és a tervekről számolt be. Miután aláírták a Pannon Egyetem és az önkormányzat közti együttműködési megállapodást, átadták a városi kitüntetéseket. Posztumusz díszpolgári címet kapott dr. Csik Ferenc, a város egykori olimpiai bajnoka. Keszthely Városért elismerést dr. Dublecz Károly, a Georgikon Kar dékánja vehetett át. Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetésben dr. Nagy Zsigmondné tanárnő és dr. Ágh Pál talajvédelmi szakmérnök kapott. Keszthely Város Egészségügyéért kitüntetéssel dr. Németh László sebész főorvost, Keszthely Város Szociális Ellátásáért elismeréssel Csontár Pétert, a Máltai Szeretetszolgálat keszthelyi csoportjának vezetőjét díjazták.