Város napja: jó úton halad Keszthely

2011. június 5. (vasárnap)

Ünnepről, ünneplésről szólt a hétvége Keszthelyen. A város napi programok között egyaránt akadtak hivatalos, kulturális és sportesemények.

Ünnepi szentmisével, majd lengyel fúvósok térzenéjével indult a szombat, majd tanácskoztak a civil szervezetek, s megkoszorúzták a lengyel menekültek emléktábláját. Miután felavatták a sétálóutcai tértextileket, kezdődött az ünnepi képviselő-testületi ülés. A hagyományok szerint annak napirendi pontjait a város Tiszteletbeli Magisztrátusának beszámolója indította. A pénteki egyeztetések alapján dr. Török Gábor foglalta össze a testület véleményét. Hangsúlyozta: úgy látják, a Balaton-parti két patinás épületttel, a Hullám és Balaton szállóval sürgősen kellene kezdeni valamit, hiszen azok a hamarosan megújuló sétány közelében nagyon rosszul mutatnak majd. A Fő téri rekonstrukciót fontos, előremutató változásnak nevezték, s megfogalmazták, hogy Keszthelynek meg kell tartania iskolavárosi jellegét. Szóba került a Helikon kastélymúzeum vezetőváltása is, ezzel kapcsolatosan úgy vélték: kommunikációs hibák történtek, de a fejlesztésekre szükség van. Feladatként említette, hogy a városban több szórakozóhelyet működését szabályozni kell, akár jogi eszközökkel is. Összefoglalva azt mondta, hogy a város jó úton halad, tanácsként pedig úgy fogalmazott, hogy nem szabad mindent az anyagiak felől megközelíteni.

Ruzsics Ferenc polgármester az elmúlt esztendő eredményeit vette számba. Legnagyobb feladatnak a Fő téri beruházást említette. Mint mondta, jelenleg ugyan vérzik a város szíve, de a műtét után új, meghatározó arculata lesz a központnak. Beszédében egyebek között a tanuszoda, a tornaterem kialakítását, a VSZK felújítását, a Zámor térségi csapadékelvezetési rendszer kiépítését emelte ki. A jövő tervei között pedig a Balaton-parti sétány 300 millió forint értékű megújítását nevezte kiemelkedő feladatnak.

Beszámolóját követően átadták a képviselő-testület által alapított díjakat. Posztumusz díszpolgári címet kapott Vári Andor, aki a nyelvoktatás területén számos eredményt ért el. A Keszthely Városért elismerést Kardos G. József nyugalmazott középiskolai tanár, író vehette át. Keszthely Város Szolgálatáért díjat dr. Kiss Ernő László, a Városi Gyámhivatal vezetője és – a kulturális élet és a sport területén végzett tevékenységéért – Egerváry Péter Tamás kapott. A Városi Kórházban évtizedekig dolgozó orvos házaspár, dr. Doma Imréné és dr. Doma Imre Keszthely Város Egészségügyéért elismerést vehetett át. Az idegenforgalom terén dolgozó Vargáné Várkonyi Erzsébet Keszthely Város Turizmusáért elismerésben részesült. Ruzsics Ferenc bejelentette, hogy felterjesztésére Elekes Gyula székelyudvarhelyi tűzzománc művész – akinek több kiállítása volt már Keszthelyen – Pro Cultura Hungarica díjat kapott dr. Réthelyi Miklós minisztertől.

Az ülésen Keszthely és a lengyelországi Stary Sacz polgármestere, Marian Adam Cycon testvérvárosi kapcsolatot írt alá. A két ország történelmi emlékeit, eseményeit felidézve hangsúlyozták: gazdasági, kulturális és sport területén egyaránt szeretnék szorosabbra fűzni a kát város kötödését. Ennek jegyében nem csak a települések vezetése, hanem a művészeti csoportok, szervezetek között is kapcsolatokat kívánnak építeni.
Az ezt követő fogadáson Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt.

A trianoni megemlékezés keretében székely díszkaput avattak Keszthelyen, a Helikon parkban. A rendezvényen részt vett Székelyudvarhely testvérváros delegációja is.

(fotó: Sámel József)

Este bemutatták Cséby Géza: Sors-címerkép című könyvét a Balaton Színházban, majd a Helikon kórus adott ünnepi koncertet. Vasárnap a Balatoni Múzeumban megnyitották a Kós Károly néprajzi grafikáit bemutató kiállítást, délután pedig az EU elnökség jelképes átadására kerül sor a keszthelyi és a Stary Sacz-i polgármester között. A rendezvény a Külügyminisztérium támogatásával valósult meg.

(forrás: Zalai Hírlap www.zalaihirlap.hu)

Kapcsolódó írások:
A város kitüntetettjei
Múlt és jövő találkozása Keszthely belvárosában
Elkészültek a Fő téri templom toronykeresztjei
A Festetics-kastély kitárja kapuit a keszthelyiek előtt
Ősszel indul a keszthelyi Balaton-part nagyszabású fejlesztése
Vasárnap a Keszthelyi Kilométerekkel zárul a 4RUN