Keszthely a Nemzeti Vágtán

2009. május 19. (kedd)

Keszthely is indul a pünkösdi hétvégén a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán. A város színeit Kiss István, a helyi sportiroda vezetője képviseli, aki Alex nevű lovával vesz részt a versenyen.

Május 17-én a budapesti Hadtörténeti Intézetben ünnepélyes keretek között megtörtént az indulók összesorsolása a hat lovasból álló előfutamokra. Ennek eredménye, hogy Keszthely Doroggal, Siófokkal, Hatvannal, Budakeszivel és a szlovákiai Nagykapossal küzd meg a döntőbe jutásért és a dicsőségért. Összesen tizenöt előfutam lesz, melyek első és második helyezettjei jutnak a középdöntőbe.

A tét nagy: verseny 52 millió forint összdíjazású. Az indulók két és fél kört tesznek meg a Hősök terén, ez körülbelül 1100 méteres távot jelent. Vasárnap délután kezdődnek az előfutamok, a döntőre pedig pünkösd hétfőn délután hat órakor kerül sor. Keszthely városát a tűzijátékokkal foglalkozó Fuoco Kft. nevezte a versenybe.

A Nemzeti Vágtához kapcsolódva a vácrátóti Velo Alapítvány dunántúli túrát szervez május 20. és 30. között, melyen mozgássérült és ép lovasok – köztük Oszter Alexandra színésznő –együtt tesznek meg több száz kilométert. A VELO Túra induló állomása Keszthely, majd a lovasok Veszprémen és Székesfehérváron át érkeznek Budapestre, a Nemzeti Vágta helyszínére. A túra állomásain az érdeklődők megnézhetik, hogy milyen eszközökkel lehet elérni, hogy súlyos mozgássérültek is önállóan vágtázzanak, a bemutató után pedig a rászorulók ki is próbálhatják a gyógylovaglást.

A keszthelyi rendezvényre május 20-án 11:00 órakor kerül sor a Fő téren, ahova a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. A VELO Túra megvalósulását Keszthely Város Önkormányzata is támogatta.