Keszthely is csatlakozik a Magyar Állam ellen indítandó perhez

2009. november 2. (hétfő)

Az elégtelen állami finanszírozás, a sorozatos kormányzati forrásmegvonások a települési és megyei önkormányzatokat tarthatatlan pénzügyi helyzetbe, a csőd szélére sodorták. Keszthely városa is, mint egészségügyi és oktatási intézmények fenntartója, minden eddiginél nehezebb helyzetbe került.

Jogszabály mondja ki, hogy az önkormányzatok feladatkörébe sorolt tevékenységgel egyidejűleg az ehhez szükséges anyagi feltételeket is biztosítania kell az államnak, ám ez évek óta nem valósul meg. A jogsértés megállapítása céljából próbaper indítását tervezi a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen önkormányzata, és összefogásra kéri fel az ország többi önkormányzatát is a hatékonyabb fellépés érdekében. Az erről szóló előterjesztést Keszthely Város Önkormányzata októberi soros ülésén tárgyalta.

Kötelező ellátni, ám a hozzárendelt pénz nem elég

A települési önkormányzatoknak kell többek között gondoskodniuk az óvodai nevelésről, az általános iskolai oktatásról, az egészségügyi és szociális alapellátásról, illetve a közvilágításról; az állam azonban nem juttat a feladatok ellátásához elegendő pénzt. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy amennyiben a csődközelbe került önkormányzat nem képes saját forrásból elvégezni a tevékenységet, a lakosság ellátáshoz való jogai csorbulnak, a hiányzó finanszírozás a szolgáltatás rovására megy. A finanszírozás-megvonás különösen az oktatás és az egészségügy területén jelentkezik olyan mértékben, hogy már az ellátás alapszínvonalát is komolyan veszélyezteti.

A keszthelyi egészségügyi ellátást sújtó elvonások

Pálinkás Róbert alpolgármester a napirendi pont tárgyalásánál kifejtette, hogy Keszthely városa idén csaknem kétszázmillió forinttal volt kénytelen támogatni a városi kórházat, ám a számítások szerint jövőre ez az összeg a duplájára is emelkedhet: lehetséges, hogy 400 millió forint önkormányzati kiegészítést igényel az intézmény költségvetése ahhoz, hogy működni tudjon. A helyzetet súlyosbítja, hogy a támogatást Keszthely városa eddig egyedül volt kénytelen vállalni, holott az egészségügyi intézmény 63 ezer ember ellátását biztosítja a térségben. Az országos tiltakozások nyomására a kormány az elvonások részleges kompenzációjaként szétosztott 4,5 milliárd forintot, ám ebből mindössze hatmillió jutott a keszthelyi kórház fekvőbeteg-, és kétmillió a járóbeteg-ellátására. Ez az összeg nevetségesen alacsony a már így is rendkívül szoros költségvetéssel gazdálkodó intézmény évi többszázmilliós hiányához képest – jelentette ki az alpolgármester.

Oktatási megszorítások

Az oktatási intézmények tekintetében szintén sötét a helyzet: míg a rendszerváltást követően a terület állami normatív finanszírozása 80-85 százalék körüli volt, jelenleg ez az arány 46%, a tervek ismeretében jövőre 40 százalékra is csökkenhet. Kevesebb mint a felét biztosítja tehát a kormányzat egy olyan feladat finanszírozásának, melyet kötelezőként ró a helyhatóságokra, és amelytől gyermekeink jövője függ – emelte ki az alpolgármester. Keszthely költségvetését illetően az oktatásügyi forrásmegvonások körülbelül 70 millió forintos hiányt jelentenek.

Pálinkás Róbert hozzátette, hogy az idegenforgalmi adóbevétel után járó kiegészítő állami támogatást is a felére tervezi csökkenteni a kormány, ez újabb 80 millió forint kiesést jelent jövőre Keszthelynek. Ezek csupán a legnagyobb összegek, melyekkel az állami büdzsé elvonásai sújtják jövőre a városi kasszát, ám így is eléggé aggasztó helyzet elé néz az önkormányzat a jövő évi költségvetés tervezésénél.

Ruzsics Ferenc polgármester véleménye szerint azért különösen alattomos a kormányzat költségvetési terve, mert az embereket szembeállítja saját önkormányzatukkal, hisz a helyhatóságokat kényszeríti elvonások, megszorítások alkalmazására, így nem a tényleges felelősök lesznek az emberek jogos felháborodásának célpontjai.

Az önkormányzati döntés értelmében Keszthely városa csatlakozik Tetétlen kezdeményezéséhez a Magyar Állam elleni próbaper indításában. A jelenlevő szocialista képviselők a szavazásnál tartózkodtak.

Kapcsolódó cikkek:
Szeptemberi testületi döntések