Keszthely Város Napja

2009. június 9. (kedd)

Az egészséges és környezettudatos életmód állt az idei városnapi rendezvények középpontjában Keszthelyen.

„A város kiemelt figyelmet fordít környezetének megóvására, szépítésére, a turisták és a lakosok előtti vonzóbbá tételére. Még nagyobb figyelmet fordítunk fiataljaink egészséges életmódra nevelésére és arra, hogy ők már nálunk is jóval tudatosabban, ezáltal hatékonyabban vigyázzák környezetünket. Ezért döntöttünk úgy, hogy az idei városnap középpontjába e két fontos témát állítjuk és ajánljuk” – mondta Ruzsics Ferenc polgármester. Ennek megfelelően a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület közreműködésével alternatív hajtású járművek versengtek az I. Georgikon-futamon, konferencia zajlott a klímavédelem témájában, felavatta Keszthely az ország első nordic walking pályáját a Fenyves allén és sportegyesületek mutatkoztak be az egészséges életmód jegyében. Esténként koncert várta az érdeklődőket a Balaton-parton.

Pénteken Keszthely Város Tiszteletbeli Magisztrátusa ülésezett; az összejövetelen az önkormányzat tájékoztatta a tagokat a közelmúltban történt változásokról és az elkövetkező évekre tervezett városfejlesztési elképzelésekről. A sétálóutcai tértextileket, melyek hagyományosan a nyári szezonban díszítik a belvárost, szombat délután avatta fel Ruzsics Ferenc polgármester. A Vajda János Öregdiákok Egyesülete közgyűlésén együttműködési megállapodás aláírására került sor a város és az egyesület között.

Szombaton tartotta ünnepi ülését Keszthely Város Önkormányzata, melyen a testület által alapított kitüntetések átadására is sor került. Az adható legmagasabb kitüntetést, „Keszthely Város Díszpolgára” címet adományozta a város az idén elhunyt Dr. Sáringer Gyula akadémikusnak a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága, egész életműve elismeréséül. Keszthely Városért kitüntetést vehetett át Bubla Zoltán térségi projektmenedzser, valamint megosztva Ágh Edit képzőművész és fia, Ágh Márton díszlet- és látványtervező. Keszthely Város Szolgálatáért kitüntető címet adományozott az önkormányzat Csontos Gáborné óvodapedagógusnak. Keszthely Város Egészségügyéért címmel tüntette ki a város Dr. Kádár Alojzia neurológus főorvost. Az idén alapított Keszthely Város Turizmusáért elismerést első ízben a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete kapta.

Vasárnap a Keszthelyi Kilométerek félmaraton, maraton utcai futverseny zajlott a városban.

(fotó: Monitor www.monitormagazin.hu)