Keszthelyen búcsúztatja a nyarat a Concerto Budapest

2021. augusztus 26. (csütörtök)

Keszthelyen búcsúztatja a nyarat a Concerto Budapest. Hazánk egyik vezető nagyzenekara augusztus 27-én és 28-án Mozart, Bach és Beethoven fenséges zenéjével tölti be Keszthely templomait. A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban és a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában pénteken, illetve szombaton 20 órakor kezdődnek az ingyenes koncertek.

Mozart C-dúr versenyműve a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik remekmívű példája. A keszthelyi közönség ezt is hallhatja majd a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. A Concerto Budapest három emblematikus Mozart művel készül a Balaton fővárosába.

J. S Bach Brandenburgi versenye is felcsendül majd a Concerto Budapest nyárzáró koncertjén. A Bach-Beethoven-est a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában lesz szombaton.

A város és a Concerto Budapest együttműködése május elsején kezdődött. A szezonnyitó napján hegedűmuzsikával köszöntötték a járvány elleni védekezésben helytálló egészségügyi dolgozókat.

Keller András, Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója: „Akkor fölvázoltuk azt, hogy elindul a Concerto Budapest és Keszthely városa között egy együttműködés és ennek az első állomása itt a nyár végén lenne, ahova most elérkeztünk. Ugye most két templomban fogunk játszani. Szabadtári koncertet terveztünk, de talán most a már kissé ősziesre fordult idő miatt szerencsésebb az, hogy ha nem szabadtéri koncerteket adunk.”

Keller András zeneigazgató reméli, hogy egy nagyszabású kulturális fesztivál is kisarjadhat majd a jövőben a keszthelyi nyitányból. A két ingyenes koncerten a legklasszikusabb műveket mutatják be az érdeklődőknek.

„Manapság azt vettem észre, hogy egyre többen átírják a különböző klasszikus zenéket azzal a célzattal, hogy akkor úgy biztos könnyebben meg lehet érteni. Ezeket én nem tartom sok esetben helyénvalónak. Én azt gondolom, hogy ezek a fantasztikus műalkotások az eredeti formájukban szólhatnak a legszebben. Az előadóknak kell érdekesen játszani. Remélem nekünk ez majd sikerülni fog” – tette hozzá a Concerto Budapest zeneigazgatója.

A Concerto Budapest szerint azért is jelentős a Keszthellyel formálódó együttműködés, mert míg a könnyűzenei fesztiválok és koncertek szép számmal vannak jelen a régióban, a szimfonikus zenekarok hangversenyei szinte teljesen hiányoznak a Balaton kulturális kínálatából.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8348-keszthelyen-bucsuztatja-a-nyarat-a-concerto-budapest