Keszthelyen is elkezdődött a házasság hete

2024. február 12. (hétfő)
Keszthelyen is elkezdődött a házasság hete. Családi programokkal, előadásokkal és közösségi eseményekkel készültek a helyi szervezők. Hazánkban tizenhetedik alkalommal rendezik meg a programsorozatot a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával.

Ahogy minden vasárnap, most is gitárral, fuvolával szólt a zenekíséret a misén a Szent Család templomban. A gyerekeknek külön szőnyeg van, párnákkal. A cél, hogy kötetlen formában a legkisebbekhez is eljusson Isten igéje. A családos mise volt a nyitánya a házasság hete keszthelyi programjainak.

Nagy Gábor szervező: „A mi életünkben nagyon fontos dolog a házasságunk, de hogy ennek van egy kiemelt időszaka, amikor ezt tudjuk ünnepelni és ezt olyan módon megélni, hogy ez láthatóvá válik a világban. Nagyon fontosnak tartom ugyanakkor azt is, hogy nem szabad ezt az egészet kirekesztő módon kezelni.”

A házasság hete több mint két évtizede Angliából indult el. Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára irányítják a figyelmet.Keszthelyen február 17. szombat kiemelt nap lesz. Ekkor szintén a Szent Család templomban lesz rendezvény.

Nagyné Fazekas Anikó szervező: „Lesz egy előadás, amit Csermák Tamás tart Gyermek jár, vagy ajándék címmel, ami akár még egy tabukat is feszegető kérdés. Ez után lesz egy borkóstoló házaspárok számára, amire szintén várunk mindenkit szeretettel.”

A szentmisét követően szeretetvendégséggel, batyus büfével készültek a résztvevők. A jelenlévő családok örültek a kezdeményezésnek. Hasznosnak tartják, ha a házaspárok tudnak kettesben lenni, vagy több házaspárral együtt időt tölteni.

„Fontosnak érzem, hogy megfelelően ápoljuk a házasságot, mint intézményt és megfelelő szeretettel és odafigyeléssel forduljunk a házastársunk felé. Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, nem csak az odafigyelésnek a fontosságát, hanem magának az intézménynek a jelentőségét” – vélekedik Csiszár Tivadar.   

Hamvazószerdán, illetve a nagyböjt első vasárnapján a Karmelben és a Fő téri templomban is megáldják a családokat, de lesz önismeret segítő előadás Fodor János atyával és házaspáros keresztút is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek