Keszthelyen is emlékeztek az áldozatokra

2019. február 27. (szerda)

A kommunizmus áldozataira emlékeztek tegnap országszerte. Keszthelyen a Balaton Színházban elhangzott: az idősebb korosztálynak kötelessége, hogy elmondja a fiataloknak, hogy kik, miért és mit tettek akkoriban. A jelenlévők az Örök tél című lágerfilmet is megtekinthették, melynek forgatókönyve valós eseményeken és személyes visszaemlékezések alapján készült el.
Egy perces néma csönddel emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól a Balaton Színház Simándy termében. Az eseményen több olyan keszthelyi és környéki lakos is megjelent, akinek hozzátartozója esett áldozatul a kommunista diktatúrának. Turóczy Ferencné minden évben részt vesz a megemlékezéseken, több hozzátartozóját is elhurcolták, többek között a 72 éves nagyapját is.

„Ráfogták, hogy SS katona, hogy náci és elvitték a parlamentbe és utána nem is látta drága jó nagyanyám, meg apám se, meg a testvérek se őt soha többet. Állítólag agyonverték a parlamentben lent a pince alatt és még a testét sem adták vissza neki sajnos. És még ráadásul apámat is elvitték, mert ő is katona volt és őrá is azt fogták, hogy SS katona, hogy náci és elvitték Szibériába és ő is négy évet volt Szibériába, úgyhogy én aztán tényleg érintett vagyok.” – mondta el a hölgy.

A történészek becslései szerint világszinten a százmillió főt is meghaladja a kommunizmus áldozatainak száma. Az Országgyűlés 2000-ben döntött úgy, hogy február 25-t emléknapnak nyilvánítja, 1947-ben ugyanis ezen a napon tartóztatták le a szovjetek Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ezzel kezdődött meg az egypárti diktatúra kiépítése. Keszthelyen 2004 óta tartanak megemlékezéseket. Ruzsics Ferenc polgármester beszédében hangsúlyozta, az idősebb korosztálynak kötelessége, hogy elmondja a fiataloknak, hogy kik, miért és mit tettek akkoriban.

„A magyarság már az első világháborút követő tanácsköztársaság dicsőséges 133 napja alatt megtapasztalhatta a kommunista önkényuralom rémségeit. A Cserny József vezette 200 fős alakulat, a „Lenin-fiúk”, kíméletlenül leszámolt azokkal az egyénekkel vagy csoportokkal, akik bármilyen módon szembe kívántak fordulni a tanácsrendszerrel. Ezen a különítményen kívül még több, hasonló céllal működő szervezet is követett el gaztetteket.” – fogalmazott Ruzsics Ferenc.

A polgármester hozzátette, a halálos kimenetelű bűntettek száma közelít a 600-hoz. A megemlékezés végén az Örök tél című filmet tekinthették meg a jelenlévők. Szász Attila 2017-es alkotása a második világháború végén, a Magyarországot megszálló szovjetek által gulagtáborokba hurcolt több százezer némaságra ítélt áldozatnak állít emléket.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5796-keszthelyen-is-emlekeztek-az-aldozatokra?fbclid=IwAR29WRJ5DFgHCvHRwMZ-jyw3rQrUCcjO2dyR9YST61vWMNGl7ze5rhad2JM