Keszthelyen is látható a Marék Veronika-kiállítás

2024. március 7. (csütörtök)

Keszthelyre érkezett a Marék Veronika vándorkiállítás. Az író-grafikus leghíresebb műveivel kapcsolatos tárgyakat lehet megnézni a Fejér György Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. A fiataloknak külön foglalkozásokon is bemutatják a tárlatot, valamint Marék Veronika meséit.

A kockásfülű nyúl, Kipp-kopp, Boribon vagy Annipanniék. Mindannyian Marék Veronika meséinek szereplői. Ezeken a történeteken generációk nőttek fel, ma is nagyon népszerűek. A fiatalok nagyon jól ismerik Marék Veronika műveit

„Én azért szeretem, mert cuki. Óvodás korom óta ismerem. Cuki is, kedves is.” – mondta el Anton Regő.

Mindenkinek megvan a maga kedvence ezek közül a mesék közül. Még néhány évtizede a kockásfülű nyúl volt a legnépszerűbb, mára Boribon történeteit keresik a fiatalok leginkább.

„A kedvenc mesém a Boribon, azért, mert nekem nagyon tetszik a főszereplője, Boribon. Egy az, hogy cuki, a másik meg az, hogy nagyon jó történetek vannak benne.” – fogalmazott Márta Evelin.

A híres írónő és grafikus 80. születésnapja alkalmából bocsátott útjára egy vándorkiállítást a Móra Kiadó 2017-ben. Azóta számos városban megnézhették ezt, most Keszthelyre érkezett a gyermekkönyvtárba. Bábszínház, plüssök, a szereplőkkel díszített tárgyak találhatóak meg az összeállításon. Sok könyvet is kiállítottak, ezek között több idegennyelvű is van, hiszen ezeket a meséket 12 nyelvre fordították le.

„Nagyon örülök, mert egyre többen olvasnak ismét Marék Veronikát. Ugye volt egy időszak, akkor mindenki a Bartos Erikát kereste nagyon, de valahogy most a kiállítás előtt azt vettem észre, hogy fellendülőben van. Jöttek azok a szülök, akiknek akkora gyerekkori élmény volt, mint nekem is, meg sok mindenki másnak. És azt gondolom, hogy nagyon fontos, mert sok olyan érték van az ő könyveiben – most is, amikor a gyerekekkel közösen meséltünk kiderült, hogy mennyi szeretet, mennyi kedvesség van az ő könyveiben.”  – ismertette Magyar Szilvia könyvtáros.

Marék Veronika félszáz gyermekkönyvet írt. Munkásságát a többi között Janikovszky Éva- és József Attila-díjjal is elismerték. A gyermekkönyvtárban április 2-ig lehet megnézni az életmű-kiállítást, de a felnőtt könyvtárba is helyeztek ki néhány idetartozó érdekességet.

https://tvkeszthely.hu/hirek/11261-keszthelyen-is-lathato-a-marek-veronikakiallitas

Képek