Keszthelyen is működik a Szociális Ellátó Szolgálat

2021. március 26. (péntek)

Felderítést végez és segítséget is nyújt a Szociális Ellátó Szolgálat. A Magyar Vöröskereszt égisze alatt működő szervezet ősz óta már Keszthelyen is ellátja a fedél nélkül élőket. Nem csak ételt szállítanak, hanem az ügyintézésben is segítenek, valamint az oltási regisztrációt is igyekeznek előmozdítani. Keszthelyen a hajléktalanok többsége a nagykanizsai vagy zalaegerszegi intézményben vészeli át a telet, nyáron azonban akár más településekről is érkeznek a városba nehéz helyzetben lévők.

A hajléktalanok ellátásának problémája sokszor felmerül, a koronavírus-járvány kitörését követően azonban többekben is megfogalmazódott, hogy mi történik a fedél nélkül élő emberekkel. Tavaly ősz óta Keszthelyen és környékén is működik már a Szociális Ellátó Szolgálat, amelynek tagjai hetente több alkalommal keresik fel a hajléktalanokat. A Magyar Vöröskereszt égisze alatt működő szolgálat munkatársai élelmet, innivalót visznek a rászorulóknak, de az ügyintézésben is segítenek. Jelenlétüket nagy örömmel fogadják a nehéz körülmények között élők.

„Emberi tapasztalatból egy jó dolog, azt hozzá kell tegyem. Úgy érzi az ember, hogy nincs teljesen elfelejtve, elhanyagolva.” – mondta el Vas János.

Az idén télen több napon keresztül is volt vörös kód, ilyenkor naponta keresték fel a szociális szolgálat munkatársai azokat, akik a hideg ellenére is az utcán maradtak. A Vöröskereszt munkatársai elmondták, a keszthelyi hajléktalanok többsége a zalaegerszegi vagy a nagykanizsai átmeneti szálláson vészeli át a telet, de vannak néhányak, akik nem kívánják igénybe venni a szolgáltatást. Ezért is nagy öröm, hogy Keszthelyen is elindulhatott az utcai szolgálat.

„Az idei télen – azt gondolom, hogy azért is , mert az utcai szolgálat kicsit erősebben működött – nagyjából 30-40 szállításunk volt Keszthelyről és a térségéből. Ez több esetben ugyanaz az ügyfél volt, azért ezt hozzá kell tenni. Nagyon gyakran kerülnek be az SBO-ra az ügyfeleink, és onnan az utcára nem lehet emittálni az egészségügyi az egészségügyi ellátásból, így akkor általában valamelyik ellátó intézményünkbe tudjuk őket szállítani. Ezen túlmenően próbáljuk azt is elérni, hogy az itt élő utcás ügyfelek is hozzájuthassanak azokhoz a szolgáltatásokhoz, illetve támogatási lehetőségekhez, amikhez a zalaegerszegi, illetve nagykanizsai ügyfeleink.” – mondta el Kardos T. Ádám, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Hajléktalanok Átmeneti Gondozási Központjának szakmai vezetője.

Kardos T. Ádám hozzátette, minden esetben szorgalmazzák, hogy ügyfeleik igyekezzenek rendezni a lakhatásukat, ehhez a lehető legtöbb támogatást biztosítják a számukra. Emellett krízisautó és diszpécseri szolgálat is működik. A 0692/323-000-ás telefonszámon a nap 24 órájában lehet bejelentést tenni, adományt felajánlani vagy információt kérni. A járványhelyzetben a megbetegedésekre és a védekezésre is figyelmet fordítanak a szakemberek.

Kardos T. Ádám elmondta továbbá: „Az utcai munka során a szállításhoz mindenképpen védőeszközt használnak a kollégák a szállítás során. Az intézménybe hogyha bejuttatjuk az ügyfelet, akkor azonnal egy antigén gyorsteszt levétele megtörténik. Ennek megfelelően, az eredménytől függően szoktuk elkülöníteni az ügyfelet, illetve hogyha ne adj’ Isten bizonytalan – merthogy az antigén gyorsteszt negatívra nem annyira biztos – ha úgy gondoljuk, hogy egy kicsit biztosabb, akkor az elkülönítést is tudjuk garantálni mindkét intézményben, erre izolációs helyiségeink mindkét helyen rendelkezésre állnak.”

Az intézményekben már lezajlottak az oltási körök, az itt lakók 60-70%-a kapta meg a vakcinát. Az utcán élőket úgy segíti a Vöröskereszt, hogy igyekszik előmozdítani a regisztrációjukat, ha viszont intézményi ellátást vesznek igénybe, akkor társaikhoz hasonlóan ugyanúgy megkaphatják az oltást.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7923-keszthelyen-is-mukodik-a-szocialis-ellato-szolgalat