Keszthelyen kiváló minőségű a csapvíz

2022. február 28. (hétfő)

Biztonságos és gazdaságos a csapvíz fogyasztása. A legújabb felmérések szerint mindössze 10 dél-alföldi településen rossz az ivóvíz minősége. Keszthelyen ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból, amelyen országosan évente 900 ezer minőségi vizsgálatot végeznek.

Az ivóvíz a leggyakrabban vizsgált élelmiszer. Csak nagyon szigorú minőségellenőrzés után kerülhet a fogyasztókhoz. A Balaton térségében ivóvizet szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű 29 ezer ivóvíz mintából több mint 200 ezer vizsgálatot végzett 2021-ben.

Lakatos Edina, a DRV szóvivője: „Bátran állíthatjuk, hogy Magyarországon nagyon jó minőségű az ivóvíz. Megfelel a hazai jogszabályoknak és az Európai Uniós jogszabályoknak is. Keszthely térségére ez különösen kijelenthető, hiszen Keszthely és a környező településeknek az ivóvíz ellátása az az ország egyik legnagyobb karsztos ivóvízbázisáról, a nyirádi vízbázisról történik.”

A nyirádi karsztvízből ásványvizet is palackoznak. A keszthelyiek csapvízének magas oldott ásványianyag tartalma van: kálciumot, magnéziumot, nyomelemeket tartalmaz. A szolgáltatók mellett a népegészségügyi hatóság is ellenőrzi a vízminőséget. A legfrissebb országos felmérés megállapította, hogy Magyarország túlnyomó részén kiváló minőségű az ivóvíz.

Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője: „Mindössze néhány olyan település van, egészen pontosan tíz, ahol még mindig határérték feletti az arzén mennyisége, emiatt ezeken a területeken a lakosság számára átmeneti ivóvízellátást biztosítanak. Ezek a települések jellemzően a Dél-Alföldön, Makó és környékén találhatóak ezek a települések. Mindenhol másutt az országban egészséges, biztonságos az ivóvíz. Keszthelyen egyébként kiváló minőségű az ivóvíz, semmilyen kifogás nem volt az elmúlt évben.”

Az ivóvízminőségi adatok településszinten megtalálhatóak a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. A szakemberek szerint nem csak biztonságos, hanem gazdaságos is a csapvíz fogyasztása. A palackozott ásványvíz nagy környezeti terhelést jelent. Műanyagot kell előállítani, szállítani kell, kezelni kell a keletkező hulladékot. A Globális Egészségügyi Intézet kutatása szerint a palackozott víz 3500-szor nagyobb költséget jelent, mint a csapvíz.

„Ha valaki a szelektív hulladékgyűjtésre gondol és újra palackot, vagy valamilyen műanyag terméket állítunk elő a palackozott ásványvíznek a hulladékából, az is rengeteg energiát képes felemészteni. Mindenféleképpen energiagazdálkodási megfontolásból is inkább a csapvizet érdemes választani” – nyilatkozta Dr. Simon-Gáspár Brigitta, a MATE Georgikon Campus adjunktusa.

Csak az Egyesült Államokban a vizes palackok gyártásához évente 1,5 millió hordó kőolajra van szükség.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8884-keszthelyen-kivalo-minosegu-a-csapviz