Keszthelyen lesz a vadászati világkiállítás toteme

2022. március 21. (hétfő)

Keszthelyre kerül az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás üdvözlőkapujának szobra. A monumentális alkotást a napokban állítják össze a szakemberek. Szőke Gábor Miklós és csapatának művéhez mintegy tizenegy tonna hullajtott agancsot használtak fel.

Így nézett ki Budapesten a vadászati világkiállítás kapuja. Az alkotást rengetegen csodálták meg, sokak tetszését elnyerte. A szarvasfejet ábrázoló művön át lehet haladni. Ennek üzenete egybecseng a világesemény mottójával, amely így hangzott „Egy a Természettel”.

A monumentális alkotás állandó helyszíne a következő években Keszthelyen lesz. Jelenleg is dolgoznak azon a szakemberek, hogy minél gyorsabban teljes pompájában ragyoghasson itt a szobor. Az alkotást a magyarság totemállata, a csodaszarvas ihlette.

„A csodaszarvas szimbóluma lett ez a szarvasfej, amin át lehet haladni és itt egy természeti környezetben születik újra, ez szerintem egy olyan dolog, ami itt működni fog. Egyébként nagyon érdekes, mert itt hajnalonként szarvasok szoktak mászkálni és szeretnénk majd egy olyan pillanatot megragadni, biztos lesz majd rá alkalom, amikor a szarvasok körülállják és megnézik ők is majd a szobrukat.” – osztotta meg Szőke Gábor Miklós szobrászművész.

A műhöz majdnem 11 tonna hullajtott gímszarvas, dámvad és őzagancsot használtak fel. Az ország szinte összes vadásztársasága és erdészete, valamint magánszemélyek ajánlottak fel ehhez agancsot. A rozsdamentes acélváz további 20 tonnával emeli meg az össztömeget. Négy kamionnal tudták ideszállítani a több darabból álló szobrot. A művész célja, hogy alkotása később egy zarándokhely lehessen, mely a természetszeretetet is üzeni a látogatóknak.

Szerencsére az időjárási körülmények is tökéletesek ahhoz, hogy folyamatosan tudjanak dolgozni a szakemberek. Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás üdvözlőkapujának szobra hamarosan elkészül itt a keszthelyi Festetics-kastély parkjában is.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8951-keszthelyen-lesz-a-vadaszati-vilagkiallitas-toteme