Keszthelyen nem kell tartani vízhiánytól

2023. július 21. (péntek)

Keszthelyen nem kell tartani vízhiánytól. Ugyanakkor a DRV felelős víz- és csatornahasználatra kéri felhasználóit. A térséget bőven ellátják ivóvízzel a karsztbázisok. Minden évben nő a vízfelhasználás a Balatonnál. A tendencia más turisztikai régiókban is megfigyelhető.

Nyáron jelentősen nő a vízfelhasználás. Tisztálkodásra, mosásra és öntözésre is többet használ az ember.  Hazánkban személyenként átlagban napi 110 liter vizet fogyasztunk.

Vannak olyan települések, ahol az elmúlt hetekben az ivóvízrendszer elérte a maximális kapacitását, ezért korlátozást vezettek be. Budapest környéki agglomerációs településeken részleges locsolási tilalmat rendeltek el és medencefeltöltési célú vízhasználat is tilos bizonyos időszakokban.

Keszthely és térsége vízellátását a stabil vízhozamú és vízmennyiségű nyirádi karsztbázisból biztosítja a DRV. Normál üzemmódban, ha nincs meghibásodás, egész évben ki tudják elégíteni az igényeket, még a nyári csúcsforgalomban is. A turisztikailag felkapott régiókban, így a Balatonnál is évről évre nő a vízfogyasztás.

Lakatos Edina – szóvivő, DRV: „2020-ban például Keszthely térségében a napi csúcs vízigény, tehát a legnagyobb fogyasztású napnak, ha nézzük az adatait, az 12500 köbméter volt. Ez volt a maximum, ami fogyott 2020-ban a legnagyobb vízigényű nyári napon. Ha ezt megnézzük két évvel később, 2022-ben akkor ez már 15 ezer köbméter feletti értéket mutat. Látszik, hogy folyamatosan növekednek a számok. Nemcsak Keszthely térségében, hanem mindenütt, ahogy említettem, de abszolút ki tudjuk szolgálni az igényeket, ilyen probléma nincsen.”

A DRV adatai szerint az idei, júniusi fogyasztás is felülmúlta már a tavalyi év azonos időszakát. Sok településen a vízigények meghaladják a korábban kiépített rendszer kapacitásait. Ezért helyenként bővíteni kellett a vezetékek átmérőjét, vagy nyomásfokozókat építettek ki.  A közműszolgáltatók folyamatosan monitorozzák a települések rendezési terveit, hogy például az újonnan épülő szállodák, vagy ingatlanok miatt hol jelentkezik nagyobb vízigény és ezért kell-e módosítani, bővíteni a rendszert.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek