Idén többen vonzódtak Keszthely iránt

2017. szeptember 18. (hétfő)

Keszthelyen realizálták a legnagyobb növekedést

Siófok nagyot zuhant, Hévíz, Balatonfüred, Keszthely forgalma erősödött a KSH adatai szerint

http://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/a-ksh-szerint-siofok-nagyot-zuhant-mikozben-heviz-fured-keszthely-forgalma-erosodott/

A vendégforgalmi adatok szerint az idén sokkal többen vonzódtak Keszthely iránt, mint egy évvel korábban

De nem csak Siófok szerepel a vesztesek listáján. A napokban hozzáférhetővé vált adatok szerint az idén júliusban az előző év hasonló időszakához képest az összes vendéget nézve 0,8 százalékos volt a forgalomnövekedés. Ami szép eredmény lenne, ha nem láttuk volna a Balatont folyamatosan ostromló tömeget. Még meglepőbb az eredmény, ha azt is tudjuk, hogy a belföldi forgalom valójában 2,7 százalékkal csökkent. A teljes forgalom minimális emelkedése a külföldi vendégéjszakák 7,9 százalékos növekedésének köszönhető.

Országosan júliusban 1,5 százalékos emelkedés volt az együttes vendégéjszakaszámban, amit a hazai forgalom 0,8 százalékos és a külföldi forgalom 2,6 növekedése közösen eredményezett.

Az év első hét hónapjának együttes adataiból kiderül, hogy a júliusi forgalom mellett csak a márciusi gyengélkedett hasonlóan, a többi öt sokat javított az eredményen. Az összesített adatok szerint a január és július közötti időszakban a Balatonnál 10,5, országosan 10,2 százalékkal emelkedett a külföldi forgalom. A belföldi forgalom a Balatonnál 1,8, országosan 5,9 százalékkal volt jobb az előző év első hét hónapjában realizáltnál. A külföldi és belföldi forgalommal együtt számolva a Balatonnál 4,6, országosan 8,1 százalékos emelkedést hozott az idei év.

A településenkénti adatsorok összesítéséből kiderül, hogy a balatoni régiós csökkenés, illetve visszafogottabb növekedés az egyik legmeghatározóbb település, Siófok kereskedelmi szálláshely forgalmának jelentős visszaesése miatt következett be. Miközben a város polgármestere egy héttel ezelőtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy Siófokon az év első 7 hónapjában 3,2 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, addig a KSH kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó adatai szerint az a január-július közötti 405229 vendégéjszakás együttes forgalom 9,4 százalékkal elmaradt az előző év hasonló időszakától.

Bár a külföldiek esetében 11,5 százalékos emelkedést regisztráltak, a hazai vendégforgalom 17,2 százalékkal csökkent a KSH szálláshelyektől begyűjtött adatai szerint. Még durvább változások figyelhetők meg akkor, ha csak júliust nézzük. Az együttes forgalom 11,4 százalékkal csökkent, a külföldi 9,1 százalékkal nőtt, a belföldi 21,5 százalékkal visszaesett.

A fenti adatokon természetesen módosíthatnak a magánszálláshelyeken – hivatalos megnevezés szerint az üzleti célú egyéb szálláshelyeken – eltöltött vendégéjszakák, amiket a KSH csak éves összegzéssel dolgoz fel. Ekkora korrekcióra azonban akkor sem számíthatunk, mivel az “egyéb” szálláshelyek csak mintegy ötödét adják a város teljes vendégforgalmának.

Az év első hét hónapjának forgalmát együtt nézve a meghatározó települések közül Hévíz minden területen javított. Július végéig 626564 vendégéjszakát realizált a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 7,8 százalékkal több az előző évinél. Ezen belül a külföldi forgalma 11,6 százalékkal, a belföldi 2,1 százalékkal emelkedett.

Balatonfüred még Hévíznél is nagyobb javulást produkált. Ott a 394692 együttes vendégéjszaka szám 12,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A külföldi forgalom 3,2 százalékkal, a belföldi 19,3 százalékkal nőtt.

Zalakaroson összesen 293098 éjszakát regisztráltak összesen, ami 7 százalékkal több a tavalyinál. A külföldi forgalom 6,2 százalékkal, a belföldi 7,2 százalékkal emelkedett az év első hét hónapjában az előző évhez képest.

Az első öt legnagyobb forgalmú település között Keszthelyen realizálták a legnagyobb növekedést, ahol a 130055 éjszakás együttes forgalom 40,8 százalékkal több az egy évvel korábbit. A külföldi forgalom 37,3, a beföldi 42,4 százalékkal nőtt.

A még szintén 100 ezer feletti eredményt produkáló Zamárdiban a KSH adatai szerint a siófokihoz hasonló tendenciák figyelhetők meg. Az első hét hónapban regisztrált 120138 vendégéjszaka 11 százalékkal marad el a tavalyitól. Az összes forgalmon belül a külföldi 11,7, a belföldi 10,4 százalékkal volt kisebb a 2016 első hét hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken mértnél.

A sorban következőknél az éve első 7 hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken

Balatonszemesen (94974 éj) 1 százalékkal csökkent,

Zánkán (82665 éj) 11,1 százalékkal csökkent,

Cserszegtomajon (82559 éj) 1,8 százalékkal csökkent,

Fonyódon (70290 éj) 2,7 százalékkal csökkent,

Tihanyban (69237 éj) 7,4 százalékkal nőtt,

Balatonalmádiban (61247 éj) 20,5 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma.

Balatonföldvár adatai különösen érdekesek amiatt, mert a városban az idei évtől fizetni kell a parkolásért és a Keleti strand is fizetős lett. A KSH szerint a település kereskedelmi szálláshelyein az első 7 hónapban 60917 vendégéjszakát töltöttek el, ami 8,3 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az összesen belül a külföldi forgalom 14,6 százalékkal, a hazai 7,5 százalékkal emelkedett.

A hét hónapi forgalom alapján az ötvenezer éjszaka felettiek csoportjába tartozik még Révfülöp, ahol az 51747 éjszaka 0,5 százalékkal magasabb a tavalyinál. Itt a külföldi forgalom 0,6 százalékkal csökkent, miközben a belföldi 2,1 százalékkal emelkedett.

A kisebb forgalmú települések közül még kiemelésre érdemes Alsóörs, ahol a talán az egyik nagy szálláshely üzemeltető váltása miatt bekövetkezett korábbi visszaesés után az idei első héthavi 51327 vendégéjszakaszám 108,8 növekedést jelez. Az emelkedés meghatározó részét a külföldi forgalom 827(!) százalékos emelkedése adja, miközben a belföldi forgalom is 19,2 százalékkal nőtt.

A KSH adatbázisában elérhető 40 település idei adatai alapján elmondhatjuk, hogy Siófokhoz hasonlóan máshol is elsősorban július hónap hozott gyengébb, vagy kevésbé javuló eredményeket a belföldi forgalomban. Mivel a főszezon meghatározó részéről van szó, a változás kihathat az éves eredményekre is. Persze az augusztus még jelentősen módosíthat a forgalmi helyzeten, de az eddig tapasztalt tendenciák várhatóan nem változnak jelentősen.

Ha stimmelnek a fenti adatok, azt jelzik, hogy az idei nyáron tovább emelkedett az otthon éjszakázó, a Balatonra csak strandolni, szórakozni érkező “egynapos” hazai vendégek aránya. Ennek oka talán a kevesebb pénz és az idei nyáron sok helyen érezhetően megemelt szállásdíj lehet.