Keszthelyen tanácskoztak a környezetvédők

2021. augusztus 31. (kedd)

A nagy tavaink védelme, a fenntarthatóság és a környezetvédelmi nevelés – többek között ezekről is szó esett a 30. Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozóján. A jubileumi programnak Keszthely adott otthont, az eseményre az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők, akik számára kiemelkedően fontos környezetünk védelme. A két nap során szekcióülések keretében vitatták meg a témát érintő, legsúlyosabb kérdéseket.

Évről évre egyre többen tartják fontosnak a természet védelmét. Hazánkban is számos olyan civil szervezet van, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a szemléletformáláshoz, felhívják a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára. Keszthelyen és környékén nem csak az erdők, mezők védelmére kell hangsúlyt fektetni, fókuszba kerül a Balaton vízminőségének, élővilágának, ökoszisztémájának fenntartása is. A zöld civil szervezetek számos jogi és társadalmi kihívással néznek szembe munkájuk során, egyik legfontosabb törekvésük azonban felhívni a figyelmet az egyéni felelősségvállalásra.

„A fenntarthatóságra törekvésben mindenkinek nagyon fontos szerepe van: a személynek, a közösségnek, egy településnek, országoknak, nemzetközi együttműködéseknek. Mindenkinek nagyon fontos teendői vannak a változtatásban, és nem szabad azt mondani, hogy én egyedül vagyok, én nem számítok, mert bizony a sok kicsi sokra megy ebben az esetben is. Nagyon fontos, hogy mindannyian változtassunk.” – tájékoztatott Lajtmann Csaba főszervező, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

A zöld civil szervezetek 30. találkozójának Keszthely adott otthont pénteken és szombaton. A kétnapos konferencián szó esett többek között a klímaválságról, tavaink védelméről, az élményalapú környezetvédelmi nevelésről és a beporzók védelméről is. A megnyitón Nagy István agrárminiszter a kormányzat törekvéseiről és az elmúlt évek eredményeiről számolt be a résztvevőknek.

„2011-ben a levegőminőség javítására elindítottuk a kisméretű részecske-kibocsátás csökkentésére vonatkozó programot. Indulása óta több mint 300 milliárd forintot fordítottunk a levegő minőségvédelmi célok megvalósulására. Ezeken felül az országos légszennyezettségi mérőhálózat 2012 és ’16 között közel 3 milliárd forintos beruházásból újult meg. Az idei évtől pedig a mérőhálózat részére közel 300 millió forintos, éves fejlesztési keret áll rendelkezésre.” – emelte ki az agrárminsizter.

Keszthely városának is kiemelt célja a környezetvédelem. Az önkormányzat folyamatosan együttműködik a különböző egyesületekkel, ennek köszönhetően egyre több zöldterületet hoznak létre, a meglévőket pedig igyekeznek megnyitni a látogatók előtt. Ilyen például az Erzsébet-liget is, ahol a jövőben közösségi teret hoznának létre. A természetvédők egyetértenek abban, környezetünk megóvásához felelősségteljes viselkedésre, önzetlenségre és tenni akarásra van szükség.

https://tvkeszthely.hu/hirek/8361-keszthelyen-tanacskoztak-a-kornyezetvedok