Keszthelyen tartották az első női vitorlás versenyt.

2020. július 28. (kedd)

A Penge Vitorlás Sportegyesület által szervezett 4 Ladies Cup-Hungary verseny volt az első nagy női verseny Európában a vírus helyzetben hozott szigorítások után. A női vitorlás versenyen 4 fős csapatok mérték össze tudásukat, ügyességüket.

Kizárólag női versenyzők indulhattak azon a vitorlás versenyen amelyet Keszthelyen rendeztek meg a hét végén. A Penge Vitorlás Sportegyesület által szervezett két napos versenynek a Yacht Kikötő adott otthont.

„Nagyon régóta tervezgetjük és járunk ki külföldre csak női regattákra,s megfogott ennek az egésznek a feelingje és ezt szeretnénk átadni itthon is . Gondoltuk, hogy össze tudunk szedni nagyon sok női vitorlázót és meg tudjuk velük rendezni ezt a versenyt, a 4Ladies Cup Hungaryt.” – mondta el az egyik főszervező, Sabján Annamária.

A Balatonon megrendezett versenyre 4 fős csapatok jelentkezhettek. A vitorlázás sportágban a versenyzőket az összetett szabályok irányítják.

„Pályaversenyzés van,tehát van egy rajtvonal, fölmennek az első kratz bólyához, utána hátszélbe mennek még egy kört és befutnak. Ez egy futam. Nagyjából 15 perc egy ilyen futam, úgyhogy elég pörgős.”- mondta a főszervező.

Négy Elliott 777-es hajóval versenyeztek a lány csapatok a kijelölt területen. A versenyszakaszok teljesítéshez a csapatok a vízen cseréltek helyet. A szél is kedvező volt a futamokhoz. Látható volt, hogy a versenyterületen szabályosan kerülték a bólyákat, szabályosan előzték a versenyben lévő ellenfeleket. A csapatok többsége jól összeszokott versenyzőkből állt. Élvezték a vízen töltött időt,könnyedén oldották meg a feladatokat.

„Én három éve vitorlázom apukámmal nagyhajóban. Scholtz 22-ben,idén kezdtem el kishajózni a Balatoni Yacht Clubnál 420-as hajóosztályban és nagyon-nagyon tetszik a sport. Alapból szeretem a kinti sportokat,az, hogy kint lehetek és fúj a szél és van sebessége a hajónak, én ezt imádom. A pálya igaz ma nagyon rövidnek tűnik nekem, de sok futamot kell még lebonyolítani. Ezáltal még izgalmasabb, gyorsabb történések vannak.”- mondta az egyik versenyző, Deák Zsófia.

Az első 4 Ladies Cup Hungary vitorlás versenyre 13 csapat nevezett. A verseny bizonyította,hogy a vitorlázásban is ügyesek a nők és egyben népszerűsítette is a vitorlás sportágat.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió