Keszthelyen túltelítődtek a csatornák, kilépett a Zala a medréből

2013. április 2. (kedd)

Keszthelyen a csapadékvizet már nem tudják a Balatonba vezetni a csatornák, a Zala folyó pedig a megyében mindenütt kilépett a medréből – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Keszthelyen súlyossá vált a helyzet, mert a Balaton-parti vasúti nyomvonal alatt kialakított átereszek már nem képesek levezetni a csapadékvizet a Balatonba. Fokozza a problémát, hogy a csatornarendszer túltelítődött, ezért már lakóházakba is visszaduzzasztja a vizet. A keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával igyekeznek átszivattyúzni a vizet a vasútvonal Balaton felőli oldalára.

A Zala folyó a megye területén már mindenütt kilépett a medréből és az ártérben folyik. Zalalövőnél vasárnap kora délután 336 centiméter vízállást mértek, de még tovább árad a folyó. A Zalalövőnél valaha mért legnagyobb vízállás 413 centiméter volt.

A jelentős mennyiségű csapadék és a hirtelen hóolvadás okozta vízátfolyások miatt délutánra már 12 zalai útszakaszon kellett sebességkorlátozást elrendelni, egy összekötőút pedig továbbra is zárva van sárelöntés miatt.

A katasztrófavédelem közölte azt is: Pórszombaton, Szilvágyon, Zalabaksán, Zalaegerszegen, Magyarszerdahelyen, Lentiben (Bárszentmihályfa és Lentiszombathely városrészeiben) folyik árvízi védekezés a polgármesterek irányításával, önkéntesek részvételével.

(forrás: MTI)
(fotó: Keszthelyi TV)