Keszthelyi alkotó szobrát avatták Székelykevén

2019. július 13. (szombat)

A Vajdaság Dél-bánsági körzetében lévő Székelykevén felavatták Petőfi Sándor szobrát. Túri Török Tibor alkotása a helyi Művelődési Egyesület 70. évfordulója alkalmából került ,első köztéri szoborként a többségében magyarok által lakott faluba.
A Székelykevei Petőfi Sándor Hagyományőrző Egyesület műsorával vette kezdetét az egyesület 70. évfordulójára rendezett ünnepség a 3200 lelkes településen, Székelykevén. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke emlékezett vissza a kezdetekre. 1948-ra amikor a művelődési egyesület felvette a nagy lírikusnak , Petőfi Sándornak a nevét. Az ünnepségen avatták fel a költőóriás szobrát,Turi Török Tibor alkotását,melyet a szobrász ás Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Egyesülete adományozott a székelykeveieknek. Turi Turi Török Tibor szobrászműhelye sok munkaórától,alkotó tevékenységről árulkodik. Ahol évek óta alkot a szobrász. Jelenleg is egy felkérésnek tesz eleget Kapolcsra. Ebben a műhelyben készült el Petőfi Sándor mellszobra is. Nagyon örült a megbízásnak.

„Elcsatolt dél vidéki faluról van szó és én akkor tudtam meg,hogy ez Belgrádhoz mindössze 40 km-re van. S mondom,Istenem hát magyar cím,magyar település még ott. Hát milyen fantasztikus és akkor nagyobb örömmel fogtam a szobor készítéséhez,a Petőfi szobor készítéséhez mert hát ugye ő a mi nagyságunkat,és a nemzeti mívoltunknak egyik legnagyobb ikonja Petőfi.”-emelte ki az alkotó.

A Keszthelyen készül szobor a falu központjába,a templom közelébe került a kultúrház elé.

„Hat/négyes szobor,azt jelenti,hogy hatot osztjuk néggyel tehát emberi méret másfélszerese. Ez egy spanyol művészkerámia,magastűzű és kültéri .”-adott tájékoztatást a keszthelyi szobrász.

A szobor az alkotónak is nagy büszkeség Székelykeve egyetlen kültéri alkotása.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6208-keszthelyi-alkoto-szobrat-avattak-szekelykeven?fbclid=IwAR0k8CWp63CVAyT7TEMwC-EuCkIK-ZvMYfWc2c1ojUqnZTckuf3Q3-2dy8w