Keszthelyi alkotó szobrával ünnepelnek Révfülöpön

2021. március 12. (péntek)

Keszthelyen készült alkotással ünnepelnek március 15-én Révfülöpön. Túri Török Tibor készítette el a település felkérésére Petőfi Sándor mellszobrát. A gránit keménységű kerámiából készült szobor Révfülöp 2018-ban avatott emlékparkjába kerül, amelyet a település polgármestere a héten vett át a szobrásztól.

Aprólékos munkával elkészült Petőfi Sándor szobra Túri Török Tibor műhelyében. Az utolsó simításokat végzi a költőt ábrázoló mellszobron a szobrász. A Veszprém megyei Révfülöp a keszthelyi alkotó munkájával tiszteleg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

„Én azt hiszem, hogy aki ezt látja rajtam kívül is azt nagy boldogság fogja eltölteni, mikor méltó helyére fog kerülni. Most ezzel a méltó hellyel kapcsolatban hadd mondjam el azt, hogy Révfülöpön néhány évvel ezelőtt egy önkormányzati területen avattunk egy pályázati forrásból készült I. világháborús emlékművet. Ezt annak a térnek a közepére helyeztük el,azzal a szándékkal, hogy a történelmi kronológiát tartva tőle- szembe fordulva balra – egy ’48-as emlékművet és majd amikor megengedhetjük magunknak és meg van az elképzelés, a következő irányba egy ’56-os emlékművet mindenképpen szeretnénk megvalósítani. S ettől kezdve ezt a kis teret nyugodtan nevezhetjük történelmi emlékparknak.”- mondta Kondor Géza, Révfülöp polgármestere.

Túri Török Tibor többször elkészítette már a magyar líra kiemelkedő alakjának mellszobrát. Azt mondja, könnyen megformálható a szabályos férfiarc. Örült a felkérésnek.

„Petőfit én nagyon szívesen formázom. Többféle Petőfit készítettem már, nyolc alkotásom van a Kárpát –hazában. Van kétféle Petőfim. A hazafi, a kicsit marcona, a nemzetféltő és van a poéta, a költő, a lánglelkű. Itt ennél a szobornál inkább azt a koltói nászútnak a Petőfijét akartam megmintázni. Úgy gondolom, úgy látom, hogy Révfülöp mint jobban üdülőhely, itt a könnyedségnek kéne inkább súlyt adni és valamiféle pezsdülést a költőnek a mívoltjával.” -mondta Túri Török Tibor.

Túri Török Tibor alkotását elszállították Révfülöpre, hogy március 15-én a település online ünnepi megemlékező összeállításában a lakosság is láthassa a 2018-ban avatott szoborpark új darabját.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7886-keszthelyi-alkoto-szobraval-unnepelnek-revfulopon