Keszthelyi az év balatoni háza

2021. június 10. (csütörtök)

Keszthelyi lett az év balatoni lakóháza. A Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség építészeti díjpályázatán egy másik keszthelyi épületet, a Kis-Balaton Látogatóközpontot is kitüntette a zsűri. A felhívásra minden eddiginél több, összesen 23 pályamű érkezett. A szervezők célja, hogy jó példát mutassanak az építkezni, felújítani szándékozóknak a tó körül.

A keszthelyi Castelli-villa a Múzeum utcában az értékes múltú városrész rendkívüli darabja. Az 1900-as évek elején épült villa felújítási koncepciójánál a tervező Kurucz Szabolcs figyelembe vette az épület egyedi értékeit és kihasználta a benne rejlő lehetőségeket. A hozzáértők szerint a bővítés példamutató módon illeszkedik a nagycsaládosok által lakott épülethez. A villa az Év Balatoni Háza építészeti pályázat zsűrijét is megnyerte, olyannyira, hogy ez lett az év balatoni lakóháza.

A díjátadónak otthont adó Kis-Balaton Látogatóközpont pedig az év balatoni középülete lett. A vadátjáró ihlette, talajban elvesző, tudatosan földszintesre tervezett zöldtetős épület kiindulópontot és tájékozódást jelent a környék, a berek felfedezéséhez.

Az Év Balatoni Üdülőépülete 2020. címet pedig a balatonfüredi Horgász klubház nyerte el.

Keszthely polgármestere nagy örömét fejezte ki, hogy három kategóriából kettőben keszthelyi ingatlan nyert díjat. Nagy Bálint szerint fontos, hogy a Balaton körüli építkezések fenntartható módon valósuljanak meg: „Jelentős fejlesztések indultak el a Balaton partján, ezen belül Keszthelyen is és jelentős fejlesztések vannak előkészület alatt is. Különösen fontos – azt gondolom – hogy felhívjuk a figyelmét mind a tulajdonosoknak, mind a tervezőknek, mind pedig az adott térségben élőknek, vagy oda látogatóknak, hogy mennyire fontos, hogy megfelelően átgondoltan, a természeti értékeket óvva, védve készítsék elő a különböző terveket.”

Több különdíj is gazdára talált, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Szövetség, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építész Kamara is adott át elismeréseket. Az Év Balatoni Háza pályázat célja a minőségi építészet népszerűsítése. A programot a Miniszterelnökség is támogatja. Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár elmondta, fontos, hogy az építkezés és felújítás kulturáltan, az értéket megőrizve tudjon végbemenni.

„Nem tönkretéve itt most a Balatont, ami a legfőbb kincs, amire mindannyian fókuszálunk, hanem úgy tudjunk értéket teremteni – mi építészek, magamat is beleértve – hogy az javára és gazdagodására váljon elsősorban a Balatonnak, másodsorban az ide vágyó, meg kikapcsolódni vágyó turistáknak, honfitársainknak” – mondta a rendezvényen építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár.

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve harmadik alkalommal hirdette meg az építészeti díjpályázatot. A tervek szerint idén is közzéteszik felhívásukat, hogy kiderüljön, melyek legyenek az év balatoni épületei 2021-ben.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8119-keszthelyi-az-ev-balatoni-haza