Keszthelyi diákok is részt vesznek az országos vívótalálkozón

2016. március 7. (hétfő)

A keszthelyi Egry József Általános Iskola, a Csány-Szendrey Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola, valamint a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vívó kisdiákjai is részt vesznek március 11-én Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban megrendezendő I. Országos Suli Vívótalálkozón.

A több száz ifjú kardforgatót megmoz­gató rendezvényen nem csupán egymással mérkőzhetnek majd meg az utánpótlás legfiatalabbjai, de lehetőségük lesz találkozni a sportág olimpiai és világbajnokaival is.

– Nem kevesebb, mint 35 olimpiai aranyérmünk és 64 világbajnoki címünk is jól mutatja, hogy hagyományosan vívónemzet a magyar. Ám minden hagyomány csak addig él, amíg valóban éltetik. Ezért is éreztük fontosnak, hogy felélesszük az iskolai vívás egykor nagy hagyományait Magyarországon – jelentette ki a Magyar Vívó Szövetség elnöke. Csampa Zsolt emlékeztetett rá, hogy a szövetség suli-vívó programjának keretében a résztvevő, csaknem 100 iskolának vívó­felszereléseket adott a szövetség. Ezekben az állami és egyházi oktatási intézményekben az adott település vagy megye vívóegyesületeinek kiváló szakembereivel, edzőivel együttműködve, részben a tornaórák keretében, részben tanórán kívüli foglalkozásként indulhatott meg a vívásoktatás.

Zala megyében az SZ-L BAU Balaton Vívóklub közreműködésével a keszthelyi Egry József Általános Iskolában, a Csány-Szendrey Általános Iskolában, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában, valamint a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskolában, a Zalaegerszegi Vívó Egylet együttműködésével pedig a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskolában, indulhatott meg az új vívófelszerelésekkel a vívásoktatás az elmúlt hónapokban. Csampa Zsolt hozzátette: a program eredményeként ma már az ország 95 iskolában mintegy két és félezer vívó kisdiák jelenti az utánpótlást: a magyar vívás jövőjét.

Az országos programban résztvevő iskolák számára szervez hagyományteremtő szándékkal vívótalálkozót a Magyar Vívó Szövetség 2016. március 11-én, pénteken Budapesten, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. A találkozóra mintegy 600 ifjú vívótanonc részvételét várják a szervezők az ország minden szegletéből. A legkisebbek tudáspróbán mutathatják majd meg, mit tudnak a páston, a nagyobbak pedig versenyszerűen vívhatnak meg egymással. Az ifjú vívóknak pedig a verseny izgalmain túl a legnagyobb élményt bizonyára azt jelenti majd, hogy a rendezvényen találkozhatnak és beszélgethetnek a sportág olimpiai és világbajnokaival is. A találkozót megelőző hetekben pedig a legismertebb vívóink bukkanhatnak fel a programban résztvevő általános iskolákban egy-egy tornaórán, hogy népszerűsítsék a vívást a fiatalok körében. Csampa Zsolt bízik benne, hogy a programmal még több diáknak sikerül kedvet csinálni ahhoz, hogy akár versenyszerűen, akár csak szabadidős tevékenységként, de elsajátítsák a legnemesebb sport, a vívás alapjait.

(forrás: Magyar Vívószövetség)