KesztHelyi Értéknap

2018. november 14. (szerda)

A 2014 őszén megalakult Keszthelyi Hungarikum Klub második alkalommal rendezte meg a KesztHelyi Értékek Napját. Ezen a napon vehették át az értéktárba bekerültek illetve azok képviselői azt az oklevelet, mely igazolja, hogy a város értékeit nyilvántartó gyűjtemény tagjaivá váltak. A nemzeti értékek adatait tartalmazó értéktár 2018-ban öt új értékkel gazdagodott Keszthelyen. Az Értéknapon mutatták be a Keszthelyi anekdoták című kötetet is.
Dr. Szabó István egyetemi tanár mutatta be a KesztHelyi Értéknapon azt az anekdotagyűjteményt, melynek anyagát Kardos József válogatta. A kis könyvben az olvasó egy humorral átszőtt képzeletbeli sétán találkozik híres emberekkel, köztük Keszthely szülötteivel. A kötetbemutatón Kardos József elmondta, hogy a gondos válogatást követően tíz keszthelyi anekdota is bekerült a könyvbe. A kötetbemutatót követően Keszthely Kincse elnevezésű oklevelet vehették át a Keszthelyi Értéktárba újonnan felvett résztvevők. Az értéktárba bekerült a Tündérrózsa Gyermek-néptánc csoport, melynek tagjai 1991-től a zene mellett a néptánc nyelvén is tanulják és közvetítik a magyar népi hagyományok értékeit, közösségformáló erejét.

„Nagyon-nagyon nagy kitüntetés ez a Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport számára és főleg nekem, mivel 27 évvel ezelőtt alapítottam az együttest, akkor még a Szendrey Júlia Általános Iskola néptánccsoportjaként, most már a Római Katolikus Általános Iskola néptánccsportja és az év végi műsoron tudtuk meg, hogy beválasztották a megyei értéktárba is.” – mondta Aradvári Lászlóné, a Tündérrózsa Gyermek-néptánccsoport alapítója.

A helyi értékek tárába került a Kis Szent Teréz bazilika előtt található két barokk szobor is, valamint az a polgári lakóház, amelyik magán hordozza a svájci építészet stílusjegyeit, együttesen a szecessziós és magyaros elemekkel együtt, a Schnetzer villa. Beválasztották továbbá a kiemelkedő kulturális, szellemi és közösségi értéket képviselő Keszthely város címerét is az értéktárba.

„Ez egy különleges címer, ami már nagyon régóta jelképezi Keszthely városát. Felül található rajta egy gálya, ami képviseli a Festeticsek által épített első olyan teherszállító gályát, ami nagyon híres és méltán, hogy híres. Két állat szerepel még a címerünkben. Az egyik egy daru, sokan ezt piros lábbal ábrázolják, ami már gólya, s igyekszünk mindenkinek hírt adni róla, hogy ez egy őrdaru, de tartalmaz egy egyedülálló kétfarkú oroszlánt is.” – mondta Ruzsics Ferenc, a Keszthelyi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

A több évtizedes egyházi szolgálat alázatosságával, a példamutató közösségformáló egységével bizonyítja az együtténeklés összetartó erejét Keszthelyen a Kis Szent Teréz kórus, így ők is az értéktár tagjaivá váltak. A díjazottaknak az Értéktár Bizottság tagjai adták át az okleveleket.

„Ezeket az ajánlásokat az Értéktár Bizottság a keszthelyi illetőségű polgároktól kapja, olyanoktól akik valamely szakterületnek szaktekintélyei, és ők hívják fel tulajdonképpen ezekre az értékekre a bizottságnak a figyelmét, mi pedig ezeket a saját, szubjektív véleményünk alapján döntjük el, hogy javasoljuk-e az értéktárba felvenni, ami a megyei s onnan akár az országos Hungarikum tárba is kerülhessen.” – adott tájékoztatást Csótár András, a Keszthelyi Települési Értéktár Bizottság tagja.

A Hungarikum törvénynek megfelelően a helyi értéktár bővíthető, így Keszthely Város Önkormányzata továbbra is várja a lakosság javaslatait.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9230/keszthelyi-erteknap/?fbclid=IwAR3vcoYh1Laq57OL91R7RqIZAkndxFz5ReQTGWOyFJCxsnMhADaRYohZYvg