Keszthelyi helyszíne is volt a Fülesbagoly Tehetségkutatónak

2023. július 24. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Keszthelyen rendezték meg a Fülesbagoly Tehetségkutató harmadik döntőjét. Először volt Balaton-parti helyszíne a versenynek. A fiatal zenekarokat felvonultató megmérettetésen 10 csapat léphetett fel, akiket neves zsűri értékelt. A legjobbak fesztiválokon léphetnek fel, fotózást és egyéb bemutatkozási lehetőséget nyerhetnek.

Igazi nyári fesztivál hangulatot varázsoltak a Balaton-partra a tehetségek. Az előzsűrizés során kiválasztott 10 zenekar léphetett fel a Zenepavilonon. Több budapesti együttes jelentkezett ide, de Kelet- és Nyugat-Magyarország számos településéről érkeztek a zenészek. Voltak olyanok is, akik többedszerre mérettették meg magukat a versenyen.

„Már talán harmadik éve jelentkezünk. Nagyon jó mindig szakembereknek megmutatni meg más zenekaroknak, hogy ki hol tart, meg a nyeremények is. Kicsit tombolásan hangzik, de nagyon sokat segít egy zenekarnak, hogyha kap egy fotózást vagy valamilyen kisebb dolgot. Most jó a csapat, jó a hangulat, akkor miért ne jöjjünk le a Balatonra egyet.” – osztotta meg Baker Dániel a The Microwaves tagja.

A zenekarok a rocktól a funkyig minden műfajban játszhatnak, nincsen megkötés. Anyarországi és határon túli magyar együttesek is jelentkezhettek, akik saját dalokat is írtak már. A megmérettetés sokat ad a fiataloknak.

„Egyrészt akartunk visszajelzést kapni, hogy milyen zenét játsszunk, hogy ne csak ismerősök mondják el, hogy jópofa, mert hogy az azért nem túl reális. Illetve láttuk, hogy milyen nyeremények vannak, mégiscsak segít az előrelépésbe, hogyha van kontaktunk valamivel, aki a zenész szcénában van.” – véli Petrőcz Jonatán Gedeon a Selah Vie tagja.

A Fülesbagoly Tehetségkutatót 2017-ben indították útjára. Keszthelyen 10 zenekar léphetett fel. A szervezők szerint nagyon erős volt a mezőny a Balaton-parti helyszínen. Neves zsűri értékelte a produkciókat. Minden fellépőnek negyedóra állt rendelkezésre, hogy meggyőzze az ítészeket. A bemutatott dalokat követően azonnal értékeltek a szakemberek. A több fordulós megmérettetésnek nem kicsi a tétje.  Ebben az évadban 10 fesztiválra lehet fellépési lehetőséget nyerni, köztük a Sziget Fesztiválra is.

„A négy tehetségkutató során nagyjából 90 nyereményt adunk át. Ezek jellemzően olyan nyeremények, amik valóban segítséget, továbblépési lehetőséget adhatnak az együtteseknek. Vannak például fesztivál fellépések, stúdiózás, előzenekarozás.” – emelte ki Nagy Szabolcs főszervező.

A tehetségkutatón megválasztották a legjobb férfi és női énekest, a legjobb zenészt, dalszövegírót, dalszerzőt és gitárost is. A zsűri egyöntetűen a Bad Acrobats nevű zenekarnak ítélte oda az első helyet, akik stúdiózást nyertek, valamint fellépési lehetőséget a 2024-es KeszthelyFestre. A Fülesbagoly Tehetségkutató utolsó döntője szeptember 17-én Martonvásáron lesz.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek