Keszthelyi indulója is volt a prímásversenynek

2019. július 26. (péntek)

Az Anna-bál kísérőprogramjaként hetedik alkalommal szerveztek prímásversenyt Balatonfüreden. A megmérettetés első napján a kötelező darabokat játszották a zenészek, a verseny győztese az Anna-bál közönségének játszhat majd. A versenynek keszthelyi indulója is volt.
A Lavotta első szerelme című zenemű volt a kötelező darab a prímásversenyen. Balatonfüreden immár 7. éve szervezték meg a megmérettetést az Anna-bálhoz kapcsolódóan. A versenyre az ország számos pontjáról érkeztek zenészek. Farkis Bélának már a nagyapja is prímás volt, édesapja pedig klarinétjátékával örvendezteti meg a közönséget. A keszthelyi fiatalember idén második alkalommal indult ezen a versenyen.

„Egy kis megmérettetés is, hogy mégis tudja az ember, hogy hogy áll országos szinten ebben a műfajban. Meg szerintem ez jó dolog néha összejönni – igaz versenyként, de szinte barátok vagyunk mindenkivel, régóta ismerjük egymást.” – mondta a keszthelyi prímás.

A prímásverseny 2013 óta az Anna-bál kísérőrendezvénye. Idén 7 prímás érkezett, hogy bemutatkozzon a rangos zsűri előtt. A versenyzők számára fontos, hogy a cigányzenét minél szélesebb körben megismertessék és tovább örökítsék.

„Én úgy gondolom, az egy nagyon jó dolog, hogy így ápoljuk a hagyományos magyar cigányzenét, mert úgy gondolom, hogy ez nagyon fontos a hazánknak is, és nekünk, a magyar cigányoknak, mert ezt úgy gondolom, mindenkinek a mai napig ismerni, hallani és játszani is kellene.” – emelte ki egy budapesti prímás, Sándor Zoltán.

A prímásversenyen a magyar és a cigány zene felváltva mutatkozik be. Idén az utóbbié volt a főszerep, a verseny két napján kötelező és szabadon választott műveket kellett előadniuk a versenyzőknek. A kötelező művek versenynapján Lavotta János zeneműve mellett a zenészek három, előre megadott darabból választhattak. A programot Balatonfüred Város Önkormányzata és a Hagyományok Háza közösen szervezte meg.

„Nagy öröm a Hagyományok Házának, hogy az Anna-bál kísérőrendezvénye lehet, ez tényleg fantasztikus dolog, hogy ennek a patinás rendezvénynek kísérőrendezvénye lehetünk. Azért is gondoltuk, hogy ez fontos, főleg az, hogy a cigány muzsikát még jobban középpontba állíthassuk és, hogy ne felejtődjön el. Azt tudni kell, hogy minden évben más és más a verseny, tehát egyik évben a cigány muzsika áll a középpontban, a másik évben pedig a hagyományos magyar népzene.” – tájékoztatott Jencsel Noémi, a Hagyományok Háza kulturális szervezője.

A 7. balatonfüredi Prímásversenyen megosztott első helyen Bangó János és Tomhán Gyula Ferenc végzett. A nyertesek a pénzjutalom mellett a szombati Anna-bálon szórakoztathatják majd a közönséget. A keszthelyi prímás, Farkis Béla különdíjat vehetett át.

Regman Karola – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6260-keszthelyi-induloja-is-volt-a-primasversenynek?fbclid=IwAR3yNkcadWCll9TBZ33jze3YaGDjsaFCPceEZvJTmiGCjkzorgWfEpD5TD4