Keszthelyi Nyári Játékok 2020

2020. augusztus 15. (szombat)

Musical improvizációkkal és operett gálával várja az érdeklődőket Keszthelyen a Budapesti Operettszínház. A Helikon Kastélymúzeumban immár 20 éve megrendezett Nyári Játékok idén elmarad, az intézmény azonban a Magyar Teátrumi Társasággal közösen szervez programot a kultúrakedvelőknek. A cél a keszthelyi zenés színház megteremtése, amelyhez a szervezők elmondása szerint kiváló környezetet biztosít a Festetics-kastély.

Az idei évtől új helyszínen és új koncepcióval várják az érdeklődőket szabadtéri színházi előadásokra a Helikon Kastélymúzeumba. A színpad a Festetics-kastély belső kertjébe költözik, a nézőket pedig zenés színpadi produkciókkal kápráztatja el a Budapesti Operettszínház.

A méltán híres operettszínház művészei a Magyar Teátrumi Társaság és a Helikon Kastélymúzeum együttműködésének köszönhetően érkeznek Keszthelyre. A tervekről, a közös célokról sajtótájékoztatón számoltak be pénteken délelőtt. Szabó László, a társaság titkára elmondta, az egyeztetések tavaly nyáron kezdődtek azzal a céllal, hogy a 20 éve futó Keszthelyi Nyári Játékokat megújítsák. Elhangzott, a járványhelyzet némileg felülírta a terveket, ugyanakkor nagy öröm, hogy a hosszúhétvége két napján ízelítőt adhatnak a közönségnek a jövőbeni célokból.

„Úgy döntöttünk májusban, hogy azért nem hagyjuk el teljesen a keszthelyi közönséget, és szeretnénk a kedvükben járni. Ezért aztán két színházi előadásból, két zenés színházi előadásból álló hétvégi csomagot raktunk össze. Augusztus 22-én este Keszthely: a musical címmel egy nagyon különleges estére, egy musical improvizációra kerül sor.” – tájékoztatott a titkár.

Augusztus 23-án egy operettgálát láthat a közönség, ahol a legismertebb slágerek csendülnek majd fel. Kiss B. Attila, a Budapesti Operettszínház főigazgatója elmondta, az előadásokat hagyományteremtő szándékkal szervezik meg, a jövőbeni cél, hogy a zenés színház meghonosodjon a kastélyparkban.

„Nem magánügy az operett, mint műfaj, nem csak nekünk jár, nem csak a budapestieknek jár, és nem csak azoknak a helyszíneknek jár, ahol eddig már bejáratott és sok sikert aratott, hanem minden olyan helyszínnek kijár, amely helyszín illeszkedni tud ehhez a műfajhoz. Azt gondolom, hogy a keszthelyi Festetics-kastély és az operett műfaja kölcsönösen ki tudják egészíteni egymást.” – emelte ki a főigazgató.

Pálinkás Róbert elmondta, az új helyszínen kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a járványügyi szabályoknak megfeleljenek. A Helikon Kastélymúzeum vezetője hozzátette, a zenés színház Keszthely egy kiemelkedő programja lehet a jövőben, amire érdemes lesz odafigyelni.

„Olyan produkciókat hozunk, ahol két napon keresztül, két egymást követő napon – 22-én és 23-án – valami ízelítőt adnánk, hogy mi mit is gondolunk az elkövetkezendő időszakban a Helikon Kastélymúzeumban Keszthelyi nyár címen. Én remélem, hogy nagyon sikeres lesz ez az előadás. Egy picikét más irányba megyünk.” – tette hozzá a kastély igazgatója.

A szervezők a jövőben nagyszabású előadásokat terveznek, a végső cél pedig az, hogy olyan darabokat mutassanak be, amelyek Keszthelyen készültek. Az augusztus 22-i és 23-i előadásokra a Helikon Kastélymúzeum jegypénztárában és online is lehet belépőket váltani.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7322-megujul-a-keszthelyi-nyari-jatekok