Keszthelyi Nyári Játékok a kastélyparkban

2011. július 18. (hétfő)

Immár tizenkettedik éve, hogy a keszthelyi kastély parkja nyár estéken szabadtéri színházzá alakul. Puskás Tamás, a budapesti Centrál Színház igazgatója nyaranta színháza előző évadának legjobb, legsikeresebb előadásait tűzi műsorra a Balaton-parti városban, sőt gyakran premiereket is tartanak.

Ebben az évben – a helyiek és a nyaralók legnagyobb örömére – két előadás is vendégeskedik a Keszthelyi Nyári Játékokon, melyek közül az első egyben premier előtti bemutató is – hónapokkal megelőzve a budapesti premiert.

Keresve sem lehetne jobb helyszínt találni az Egy nyári éj mosolya című musicalnek, mint a Festetics kastély parkja, ugyanis a mű a századfordulós Svédországban játszódik – Szent Iván éjjelén egy hajdani kurtizán kastélyának parkjában. Szokatlan vendégsereg gyülekezik az év legrövidebb éjszakáján, hogy aztán a szerelemtől és a bortól megmámorosodva szerelmi kergetőzésbe kezdjenek. A darab zeneszerzője és szövegírója az amerikai zenés színház legkiemelkedőbb alkotója, az idén nyolcvanegy éves Stephen Sondheim. Az előadás különlegessége, hogy a rendező egy másik világszínházi legenda, Trevor Nunn, aki először három éve állította színpadra Sondheim musiceljét a londoni West Enden, majd a New York-i Broadway-n, s most ezt az előadást láthatja a keszthelyi közönség. A főbb szerepeket Törőcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Patrícia, Gergely Róbert, Egyházi Géza, Szemenyei János, Balogh Anna és Patai Anna játsszák. A július 28-i bemutató utáni hétvégén a darab minden este fél kilenctől tekinthető meg.

Az elmúlt budapesti színházi évad egyik legnagyobb sikere Neil Simon Pletykafészek című komédiája volt. A bravúrosan megírt vígjáték a felső tízezer tipikus alakjait figurázza ki kíméletlenül. Egy pletykára éhes, ám a botránytól írtozó társaság érkezik vendégségbe New York város alpogármesteréhez, ám a házigazdáknak hűlt helye. A siker titka nyilván a sztárokat felvonultató szereposztásban is rejlik: augusztus első két hétvégéjén olyan színészek komédiáznak a kastélyparkban, mint Básti Juli, Rudolf Péter, Liptai Claudia, Nagy-Kálózy Eszter, Scherer Péter és Magyar Attila.

Stephen Sondheim – Hugh Wheeler: Egy nyári éj mosolya

Régi tartozása a magyar színházaknak Stephen Sondheim műveinek bemutatása. Az amerikai zeneszerző-szövegíró a musical műfajának legjelentősebb újítója. Több mint fél évszázados pályája során mindig arra törekedett, hogy szellemes, mély szövegeivel, szokatlan zenei megoldásaival, különleges témaválasztásaival és dramaturgiai megoldásival meglepje közönségét. A Sondheim-darabok ősbemutatói a Broadway gigantikus színházaiban voltak, ám valódi értéküket az elmúlt évtizedek kamaraelőadási bizonyították. Az egyik legelismertebb londoni színház, a Menier Chocolate Factory az elmúlt hat évben három Sondheim-bemutatót is tartott (Sunday in the Park with George, A Little Night Music, Road Show). A Centrál Színház – Magyarországon egyedülálló módon – a Menier-vel (vagy, ahogy a londoni színházbajárók becézik, a “chocolate factory-val” együttműködve hozza létre legújabb produkcióját, az Egy nyári éj mosolyát. A darabot eredetileg 1973-ban mutatták be, ám frisebbnek hat, mint valaha. A 2008-as változatott a világhírű Trevor Nunn rendezte, és sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy év leforgása alatt a produkció átkerült a West End-re és a Broadway-ra is. A magyar közönség elé is ez a változat kerül.

Az Egy nyári éj mosolya egy korai Ingmar Bergman film alapján készült. A mester ebben a korszakában éppen A víg özvegy című operettet állította színpadra, és egy olyan filmet képzelt el, ami voltaképpen egy zene nélküli operett. Sondheim változatában próza és zene váltja egymást, háromnegyedes keringőkbe rejtett vallomások mesélnek az életről és a másik nagy valóságról, a halálról.

Neil Simon: Pletykafészek

Az elmúlt budapesti színházi évad egyik legnagyobb sikere Neil Simon Pletykafészek című komédiája volt. A bravúrosan megírt vígjáték a felső tízezer tipikus alakjait figurázza ki kíméletlenül. Egy pletykára éhes, ám a botránytól írtozó társaság érkezik vendégségbe New York város alpogármesterének luxusvillájába. A négy házaspárnak kalandos úton kell bejutnia a házba, mivel a házigazdáknak és a személyzetnek hűlt helye. A haszonleső férjek és az unatkozó feleségek kiváncsian nyomozni kezdenek, a rejtélyt maguknak kell megoldaniuk, mivel az esetleges megoldás őket is botrányba keverheti. A képmutatás koédiájában elszabadul a pokol, a negédes barátságok csak addig tartanak, amíg a közös érdek úgy kivánja.

Az előadás sikerének titka – a virtuóz, szellemes párbeszédeken túl – nyilván a sztárokat felvonultató szereposztásban is rejlik: augusztus első két hétvégéjén olyan színészek komédiáznak a kastélyparkban, mint Básti Juli, Rudolf Péter, Liptai Claudia, Nagy-Kálózy Eszter, Scherer Péter és Magyar Attila.

Előadásnapok, jegyárak, szereposztás, stb.